Soutěž PHOTOBASE 2017

Publikováno: 13. ledna 2017 | autor Redakce
Photobase

PHOTOBASE je nejrozsáhlejší odborný vzdělávací projekt v oblasti digitální fotografie a informačních technologií pro studenty středních škol a žáky základních škol celé České republiky.

PHOTOBASE zahrnuje celorepublikovou fotografickou soutěž PHOTOCONTEST zakončenou výstavou v Novoměstské radnici, letní školy fotografováníPHOTOCAMP a sekci CODEED, zajišťující kempy programování.

HARMONOGRAM PROJEKTU PRO ROK 2017

Zahájení

listopad na Gymnáziu Oty Pavla

Fotografická soutěž, vkládání

7. listopad 2016 – 22. leden 2017

Fotografická soutěž, hodnocení

leden únor 2017

Slavnostní předání cen vítězům

21. 3. 2017 Velký sál Novoměstské radnice

Výstava PHOTOCONTEST

22. 3. - 3. 4. 2017 Novoměstská radnice

Letní škola PHOTOCAMP

10. 7. - 14. 7. 2017 Praha, Gymnázium Oty Pavla

Kemp programování CODEED

10. 7. - 14. 7. 2017 Praha, Gymnázium Oty Pavla

Patronem projektu je Ota Pavel

Novinář a spisovatel Ota Pavel, člověk s nepředstíranou láskou k životu, přírodě, sportu a k lidem měl velmi blízko k fotografii, která obrazem umí někdy nahradit tisíce slov. Jeho povídky jsou prostoupené veselím, optimismem a smutkem zároveň, nejkrásnější díla napsal v době těžké nemoci.

„Umět se radovat. Ze všeho. Nečekat,že v budoucnu přijde něco, co bude topravé, protože je možné, že to pravépřichází právě teď a v budoucnu nickrásného už nepřijde.“

TÉMATA FOTOGRAFICKÉ SOUTĚŽE

I. Dialog

Dialog je kontakt. Někdo mluví, vysílá signály a jiní je přijímají a snaží se porozumět. Důležitá je vůle porozumět a pak mohou padnout i generační, jazykové, sociální, kulturní i jiné bariéry. Dialog, který je špatně veden ztrácí smysl. Třeba když se stane monologem, nebo je přemírou prázdných či falešných slov, frází…

II. Čas

Žijeme v čase, často jej vnímáme jako relativní veličinu. Ve fotografii se snažíme zachytit okamžik nebo i časosběrně kus života. Uplynulý čas se stává historií, kterou po čase zkoumáme, snažíme se z ní poučit. Čas je i fotografická veličina, která se dá snímkem dobře vyjádřit. (velmi krátký, nebo velmi dlouhý)

III. Kontrasty

V zachycování kontrastů se nabízí i využití focení MAKRO pohledů: kontrasty světel, barev, tvarů, linií, tonalit, kontrasty materiálů a jejich povrchů apod.

Každá fotografie musí obsahovat i svůj krátký textový příběh o tom, jak fotografie vznikla a čím byla vyfocena (do 300 znaků).

FORMA SOUTĚŽENÍ A HODNOCENÍ

Fotografická soutěž má stejná soutěžní témata pro kategorii studentů středních škol i kategorii žáků 2. stupně základních škol a jim odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Každý žák může vložit maximálně 3 fotografie do soutěžních témat I. a II. a pouze 1 reportáž do tématu III.

Vkládání soutěžních fotografií: www.photobase.cz od 7. listopadu 2016 do 15. ledna 2017.

Fotografie budou hodnoceny prostřednictvím odborné komise ve složení: fotografové Adolf Zika, PhDr. Milan Šusta, Jan Neubert, Milan Hospodka, fotograf a dokumen-tarista Ivan Látal, MgrA. Pavlína Krupová a Mgr. Zdeňka Veselá, vyučující výtvarné výchovy na Gymnáziu Oty Pavla.

Hodnotí se technické provedení, základní idea, výsledná atmosféra snímku a příběh fotografie.

V každém tématu budou vyhodnoceny první tři nejlepší fotografie v obou kategoriích (základní a střední školy).Vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny od partnerských firem.

Více informací najdete zde

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.