Muzeum umění vyhlašuje fotosoutěž k výstavě Jindřicha Štreita

Publikováno: 8. července 2016 | autor Redakce
jindrich-streit-portret.jpg

Při příležitosti výstavy jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů Jindřicha Štreita vyhlašuje Muzeum umění Olomouc prázdninovou fotosoutěž. Účast v soutěži nazvané podle Štreitova nejznámějšího cyklu Vesnice je svět není omezena věkem a probíhá do 31. srpna. Vítězné fotografie muzeum vystaví.

Cyklus fotografií „Vesnice je svět“ vznikal od roku 1978 především v bývalých Sudetech. „Štreit se stal součástí životů vesnických obyvatel, udivovala ho koncentrace radostí i tragédií na jednom místě. Snažil se o všeobecně srozumitelné postižení hlavních rysů lidského života tak, jak je vypozoroval v konkrétních situacích rodin, dětí, partnerů či kolegů na pracovišti. A že se mu to podařilo, dokládají stovky výstav po celém světě,“ řekla kurátorka Štěpánka Bieleszová.

Na podobná témata by podle Bieleszové měly být zaměřené také fotografie pro prázdninovou soutěž. Snímky mohou zájemci do muzea donést osobně, poslat poštou (Denisova 47, 771 11 Olomouc), emailem na adresu bielesz@olmuart.cz nebo jen sdílet na sociálních sítích s hashtagem #streitsoutez nebo #muzeumumeni. Soutěž končí 31. srpna. „Fotografie posoudíme s Jindřichem Štreitem. Všechny zveřejníme na internetových stránkách muzea a tři vítězné vystavíme v Muzeu moderního umění,“ doplnila Bieleszová. Vítěze muzeum ocení knihami a celoroční volnou vstupenkou.

Štreitova výstava v Muzeu moderního umění nazvaná (Ne)známé fotografie 1978–1989 představuje více než dvě stě fotografií a je pořádána při příležitosti autorových sedmdesátin. Zhruba polovina fotografií dosud nebyla publikovaná. Výstavu, která potrvá do 30. října, doprovází stejnojmenná kniha.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.