Panasonic představuje tři nové objektivy pro systém LUMIX S

Publikováno: 3. února 2019 | autor Redakce
06-lensex-0124.jpg

Panasonic představuje tři nové výměnné objektivy pro Full-Frame systémové bezzrcadlovky řady LUMIX S. Kamery i objektivy této řady, vybavené aliančním bajonetem L-Mount (Leica, Sigma, Panasonic),
v současném fotografickém světě představují naprostou špičku po optické i mechanické stránce, a tudíž jsou určené pro profesionální využití. Všechny objektivy LUMIX S splňují náročná kritéria,
ovšem modely s označením LUMIX S PRO jdou ještě dále a posouvají hranice optické kvality podle přísných standardů renomované značky Leica.

Tři nové objektivy pro systém LUMIX S rozšiřují nabíku aliančního standardu L-Mount

  • LUMIX S PRO 50 mm F1,4
  • LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S.
  • LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S.

Panasonic v současné době chystá či vyvíjí nejméně deset nových objektivů, které by se na trhu měly objevit do konce roku 2020. Soustředění se upírá zejména na špičkovou kategorii LUMIX S PRO, ale svou pozornost dostane i standardní řada S.

Univerzální využití

  • Provedení odolné proti rozmarům počasí
  • Rychlé a intuitivní ovládání a přepínání mezi způsoby ostření
  • Konstruované pro fotografování i natáčení videozáznamů

Všechny tři objektivy řady S Pro se vyznačují provedením odolným proti prachu i vlhkosti, takže jsou schopné i práce v drsných přírodních podmínkách - zvládnou i mráz do minus 10 stupňů, takže jejich konstrukční kvalita odpovídá profesionálním fotoaparátům S1 a S1R.

08-hand-1228.jpg

Ostřící mechanismus všech objektivů je motorizovaný a podporuje rychlou elektronickou komunikaci s fotoaparáty řady S (až po 480 obr/s).

Všechny objektivy také umožňují rychlé manuální doostření v automatickém režimu za jakékoli situace.

Objektivy LUMIX S se výborně hodí i k natáčení videozáznamů, při přeostřování se totiž ani minimálně nemění ohnisko či úhel záběru (tzv. focus breathing).

* Odolnost proti prachu a vlhkosti neznamená záruku proti poškození v případě, že se přístroj dostane do přímého kontaktu s prachem či vodou.

LUMIX S PRO 50 mm F1,4 (S-X50)

  • Vysoká světelnost f1,4
  • Clona s 11 lamelami a tím pádem mimořádně jemný bokeh (oblast mimo hloubku ostrosti)
  • Výjimečně ostrá kresba v celém záběru

Srdcem řady LUMIX S je nový pevný objektiv LUMIX S PRO 50 mm F1,4. Světelné sklo se standardní ohniskovou vzdáleností se vyznačuje vynikajícím optickým rozlišením a tím pádem i výjimečně ostrou kresbou uprostřed záběru i na okrajích, dokonce i při minimálních clonových číslech. Optická soustava a clona s 11 lamelami jsou zárukou plynulého ostření a mimořádně příjemného bokehu (tedy oblasti mimo hloubku ostrosti).

Optická soustava se skládá ze 13 členů v 11 skupinách. Mezi ně patří 2 asférické členy a 3 členy s mimořádně nízkou disperzí, které účinně brání chromatické aberaci a jsou zárukou ostré kresby.

s-x50-k-side-af.jpg

LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. (S-R70200)

  • Objektiv pro sport, akční fotografování a zvířata ve volné přírodě
  • Stabilizátor s účinností 6 EV
  • Krásně jemný bokeh

Zoomový teleobjektiv LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. se vyznačuje vysoce kvalitní kresbou a příjemným kontrastem v celém rozsahu ohniskové vzdálenosti. Hodí se do celé řady fotografických situací od portrétů po sport. Je kompatibilní s pětiosým stabilizačním systémem Panasonic Dual I.S. 2 *1 s účinností 6 EV *2 – tak intenzivní stabilizátor se dosud v kategorii Full-Frame bezzrcadlovek ještě nikdy nepředstavil.

Clona s devíti lamelami má kruhový otvor, což znamená příjemnou kresbu v bokehu (rozostřené oblasti). Objektiv patří do prestižní kategorie LUMIX S PRO a jeho obrazová kvalita odpovídá přísným požadavkům značky Leica.

Optickou soustavu tvoří 23 členů v 17 skupinách, mimo jiné jeden asférický člen a 3 členy s mimořádně nízkou disperzí, které účinně brání chromatické aberaci a jsou zárukou ostré kresby. Zájemci se mohou těšit na krásný bokeh a prakticky neznatelnou vinětaci.

*1 Pětiosý stabilizační systém Dual I.S. 2 lze využít v kombinaci s fotoaparáty LUMIX S1R a S1 (k 1. únoru 2019).

*2 Podle standardu CIPA [pohyb vertikálně a do stran, ostřící vzdálenost f=200 mm, při použití fotoaparátu LUMIX S1R).

s-r70200-k-slant.jpg

LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S. (S-R24105)

  • Výtečný objektiv pro každodenní použití
  • Možnost makrofotografie (poměr zobrazení 0,5x)
  • Stabilizátor s účinností 6 EV

Standardní zoomový objektiv LUMIX S 24-105 mm F4 MACRO O.I.S. pokrývá široký rozsah ohniskové vzdálenosti od širokoúhlého ohniska až po krátký teleobjektiv. Kresba je nádherně ostrá v celém rozsahu zoomu, objektiv se tak hodí pro nejrůznější účely od krajinářské fotografie po portréty. Výbornou práci odvádí i v detailní fotografii a makrofotografii – nabízí poměr zobrazení 0,5x a minimální ostřící vzdálenost pouhých 30 cm.

Díky kombinaci optického stabilizátoru (O.I.S) a stabilizátoru na snímači modelů LUMIX S1 nebo S1R vzniká pětiosý stabilizační systém Dual I.S. 2 s účinností až 6 EV*1.

Optickou soustavu tvoří 16 členů ve 13 skupinách, mimo jiné dva asférické členy a dva členy s mimořádně nízkou disperzí, které účinně brání chromatické aberaci a jsou zárukou ostré kresby.

*1 Podle standardu CIPA [pohyb vertikálně a do stran, ostřící vzdálenost f=105 mm, při použití fotoaparátu LUMIX S1R).

03-kv2-s1r-24-105mm-0124.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.