Historické filmové techniky a jak na ně − II. díl

Publikováno: 5. února 2020 | autor Redakce
historicke-filmove-techniky-obr-priprava-02.jpg

V minulém díle analogové školy jsme se věnovali historickým filmovým technikám z pohledu teorie a především přípravě potřebných podkladů pro tvorbu fotografie některou z historických technik.
Foto: Tomáš Štanzel, Národní technické Muzeum www.ntm.cz/projekty/fototechniky/cs

Finální snímek je možné vytvořit nejrůznějšími cestami, my se však podíváme blíže na ty nejčastěji používané. Značnou výhodou většiny postupů je možnost práce v přirozeném či umělém světle s nízkou hladinou osvětlení, aniž byste museli řešit bezpečné barevné světlo, jako je tomu například u černobílé filmové fotografie.

U všech postupů předpokládejme, že máte k dispozici správně připravený negativ určený pro osvit a také zcitlivěný materiál, adekvátní k vybranému procesu pro zpracování obrazu. Zcitlivění papírů je vhodné provádět pár dnů před tím, než je budete používat, příliš dlouhá doba skladování může mít výrazný na materiál negativní vliv.

Slaný proces

Historicky jeden z nejstarších kopírovacích postupů používal už v roce 1839 Talbot při procesu zvaném kalotypie, respektive v jeho druhé části, kdy je tvořen pozitivní obraz. Princip tvorby obrazu je poměrně prostý: ...

Celý článek si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) únorovém vydání FotoVideo.

Více o tom, co najdete v únorovém vydání, najdete tady.

Upoutávku na náš předchozí článek si můžete přečíst zde:

Historické filmové techniky a jak na ně – I. díl

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-2020--titul-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.