IVANA VOSTŘÁKOVÁ

Publikováno: 16. května 2012 | autor Redakce
Ivana Vostřáková

Vystudovala jsem Fakultu architektury na ČVUT v Praze. Po promoci pracuji jako architektka a současně se intenzivně věnuji fotografii.

Nikdy nezapomenu na ten okamžik, kdy jsem držela v ruce svoji první fotografii. Byly mi asi čtyři roky a dědeček mě učil fotit flexaretou. V současné době už fotím pouze na digitál, vyhovuje mi jeho rychlost i možnost následných úprav, zejména v případě fotomontáží. Pracuji hlavně s apará­tem Olympus Pen E-PL 2. Některé fotografie vznikly pomocí fotoaparátu Olympus mju 720SW, který nosím stále s sebou. Protože, jak se říká, náhoda přeje připraveným.

K fotografování přistupuji několika způsoby. Někdy je fotografie dílem náhody a já jenom zvěčním to, co se přede mnou objeví. V případě montáží je postup opačný. Mám už dopředu zcela konkrétní představu o výsledné fotografii, kterou se pak snažím naplnit. Na fotografii mě fascinuje právě ta možnost vyjmout určité prvky ze všedních situací a dát je do nových nečekaných kontextů. Nejobtížnější část mé fotografické práce tvoří soubor Chiméry. Prvotní inspirací pro většinu Chimér bývá zajímavá tvář neznámého člověka, která vyzařuje něco nevšedního. Každé z fotografií pak předchází celá řada skic, velmi dlouho hledám hlavně ty správné úhly nasvícení. Hra světla a stínu je totiž pro výslednou iluzi stěžejní.

Z posledních výstav bych zmínila především výstavy v Novoměstské radnici v Praze, v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci nebo v Galerii Nahoře v Českých Budějovicích. Z ocenění si nejvíce vážím titulů Fotograf roku 2010 a Top Fotografka 2010. (Poznámka redakce: Ivana patří k těm, kteří obsazují horní patra žebříčku souteže Fotograf roku v roce 2011 se umístila na 4. místě).

Kontaktovat mne můžete na Facebooku.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.