IVA ULLRICHOVÁ

Publikováno: 28. května 2012 | autor Redakce
Iva Ullrichová

Narodila jsem se v Ostravě, studovala v Olomouci a od roku 1989, to jest zhruba polovinu svého života, žiji ve Valašském Meziříčí. Tato tři města, která se od sebe v mnohém velice liší, považuji za svůj domov, jsou nedílnou součástí mého "já".

Fotografování jako narůstající posedlost mne provází posledních zhruba osm  let - ode dne, kdy se doma objevil první digitální fotoaparát "abychom měli snímky do rodinného alba".  Přístroj jsem si postupně úplně přivlastnila. Pokud jej chtěli používat i ostatní členové rodiny, museli mi později věnovat nový a pak ještě další (ten první byl Olympus mju 300, následoval Fujifilm FinePix S7000 a v posledním roce je mým společníkem nejčastěji Pentax K-r).

Přes hledáček fotoaparátu jsem najednou okolní svět, každodenní drobnosti, obyčejné příběhy i cesty za hranice všedních dnů uviděla jaksi  jinak a užasla, co všechno jsem dříve skoro nevnímala. Svou roli určitě sehrál i narůstající věk, který s sebou přinesl, mimo jiné, i touhu trochu zpomalit a vychutnat si svůj čas.

Nemám žádné oblíbené fotografické téma, hlavní je nálada, atmosféra či pocit. A pokud na mých obrázcích zřídkakdy bývají lidé, je to spíše proto, že se před nimi ostýchám, než že by mne nelákal např. i portrét či reportáž.

Jsem nadšený amatér, který by rád zachytil kouzlo okamžiku, pro sebe, pro svou paměť a, pokud o to stojí, tak i pro druhé.  Zdaleka ne pokaždé se to však podaří. Omezuje mne má ne vždy dostatečná teoretická znalost a schopnost ovládnutí techniky. Nezbývá, než se dále učit a znovu a znovu to zkoušet. A to mne provokuje, motivuje, ale hlavně velice baví.

Nejsem na Facebooku, nemám ani vlastní webovou prezentaci. Kontaktovat mne můžete e-mailem (yvusa@email.cz ), můžete také navštívit mou osobní stránku v soutěži Fotograf roku, kam  již několik let pravidelně přispívám. Těší mne, že se zde setkávám se spoustou podobně "postižených" a nikdy mne nepřestane fascinovat  to, jak je každý z nás úplně jiný i kolik různých pohledů na stejnou věc mohou objevit vnímavé oči citlivých pozorovatelů.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.