Zápisník Poroty Fotografa Roku

Publikováno: 6. října 2020 | autor Fotograf Roku
porotafr.jpg

První část cesty fotografií "na bednu" soutěže Fotografa Roku

V prvním povídání poroty Fotografa Roku Vám přiblížime postup, jakým se fotografie dostanou z webové galerie Fotografa Roku na vítězné pozice a tím i na stránky časopisu FotoVideo.

Provedeme Vás první částí hodnocení fotografií a to přípravou „kandidátů“ do TOP 20 v hlavní kategorii a TOP 10 v kategorii Fotograf Roku - Junior.

Vše začíná tím, že porota obdrží balík všech fotografií čerstvě uzavřeného kola ve dvou adresářích:

Senior a Junior.

Všechny fotky pohromadě

Jak vidíte, je to pouze „hromada fotografií“ bez názvů a autora, fotografie jsou pouze očíslované. To proto, abychom neznali autora a mohli se při hodnocení soustředit čistě na fotografii. Také nám to umožňuje zůstat nestranní a neříkat si například „tento autor byl na prvním místě minule, toho nemůžeme dát zase na bednu“. Díky tomu se na bodovaná místa dostanou fotografie, které si to podle nás zaslouží.

Nejdříve si všechny fotografie prohlédneme jednu po druhé, abychom se seznámili s vašimi díly. Spustíme promítání, výměnu snímků nastavíme na 5 vteřin a „kocháme“ se.  Každou fotografii vidíme ve velkém a věnujeme jí dost času. Při tomto prvním prohlížení se snažíme pouze dívat bez vytváření si nějakého názoru na jednotlivé fotografie.

První prohlížení z pohledu porotce – vpravo seznam fotografií, vlevo aktuálně prohlížená fotografie. (Úmyslně v editoru rozmazána, aby nebyla rozeznatelná).

Následuje „druhý běh“, při kterém se soustředíme na splnění zadaného tématu a na oddělení těch vyloženě nepodařených záběrů. Občas se například stane, že do tématu třeba „stromy“ je nahrána fotografie automobilu bez jakékoliv známky květeny. Nebo se také stává, že soutěžící zapomene fotografii otočit, čímž nám způsobí prudké bolesti v oblasti krční páteře, jak se snažíme při prohlížení natočit hlavu.

Při třetím procházení fotografií již máme k dispozici soubor fotografií, ze kterého vybíráme „kandidáty“ na základě stanovených pravidel pro hodnocení fotografií. O hodnocení fotografií a jeho pravidlech se rozpovídáme někdy jindy.

Po tomto „běhu“ vznikne každému porotci soubor asi 100 až 200 fotografií – podle „úrodnosti tématu“, kterému římáme „kandidáti“. Každý porotce má své vlastní kandidáty podle svého oka a podle toho, jak „tvrdě“ hodnotí jednotlivá kritéria.

Vše se spojí v jeden celek a následuje bodování – každá fotografie dostane bodové ohodnocení od každého porotce. Body každé fotografie se sečtou a vzniká první návrh „kandidátů“.

Tento návrh si každý porotce opět celý „promítne“ a po jeho shlédnutí pro jistotu ještě zkontroluje fotografie, které se do bodování nedostaly. Abychom měli jistotu, že jsme nějakou fotografii nepřehlédli a nevyřadili jí z bodování neprávem.

Co se děje dále? To Vám povíme příště :)

S přáním Dobrého Světla

Vaše Porota

Chcete si s Porotou Fotografa Roku popovídat, položit jí otázku, sdělit názor na tento článek, vynadat Porotě nebo dokonce Porotu za něco pochválit? Můžete ve Facebookové Skupině „Drbárna soutěže Fotograf Roku“.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.