Reklama v ateliéru, která nemusí vypadat jako reklama v ateliéru

Publikováno: 29. března 2017 | autor Redakce
finální fotografie

Reklamní fotografie různého druhu jsou všude kolem nás, ať se nám to líbí, nebo ne. Každý, kdo se pustí do fotografování jakéhokoli výrobku, by si měl předem zjistit  jeho přednosti. Vystihnout pravou podstatu fotografované věci je základ toho, aby si diváci této reklamy v záplavě obrazových informací kolem nás vůbec všimli a stali se potencionálními zákazníky.

Fotografie, o které se tady dnes s vámi podělím, jsou malým reklamním chytákem. Na první pohled vás totiž zřejmě nenapadne, že jsou nasnímány v ateliéru, nikoli v exteriéru. Proč jsem se pro tento způsob práce rozhodnul? Fotografování v exteriéru je velmi náročné, zvláště když fotíte tak velký objekt, jako je osobní auto, které ke své smůle ještě navíc nemáte!

Předem jsem věděl, že bude důležité sehnat si model auta, který bude vypadat téměř totožně jako vozidlo v originální velikosti. Následně mě čekal úkol vymyslet technické zpracování fotografie, a to nejen jak a čím budu fotografovat, svítit či aranžovat, ale také jak vytvořím scénu, aby působila jako skutečná. Nevyhnul jsem se manuální práci a začal jsem vyrábět umělé prostředí pro svou fotografii. Například "stěny haly" jsem jednoduše odlil z betonu a pro jistotu vyztužil dráty, aby se při položení na hranu nezlomily. Poté jsem experimentoval s jejich ustavením, vyzkoušel jsem několik variant a vybral tu, která mi nejvíc připomínala reálnou scénu. Vyrobil jsem také umělé kamení, zeleň i pláž pro další fotografie – jak zábavná to činnost!

Samostatnou kapitolou jsou světla, kterých je u tohoto fotografování potřeba docela dost. Používal jsem v průměru okolo čtyř blesků, protože jsem potřeboval kvalitně nasvícené zelené pozadí, které mi pomohlo při následné úpravě fotografií v počítačovém programu. To mi dalo možnost do fotografie vložit reálné obrazy nebe, které dokresluje celkový vzhled výsledné reklamní fotografie. Bylo také důležité vložit do snímku uměle odlesky automobilu, aby působily reálně a zároveň nerušily samotný výrobek.

Když jsem nasnímal všechny fotografie, které jsem měl v plánu, věděl jsem, že má práce není ani z daleka u konce. Počítal jsem samozřejmě s tím, že spousta dalších úkolů mě čeká ještě ve Photoshopu, kde jsem mimo jiné úpravy a retuše vytvořil za pomoci kruhového přechodu a následného výřezu efekt rozsvícených světel.  Důležitá je v tomto případě práce ve vrstvách, protože některé světla jsou také v zádi automobilu a jejich záře je vidět. (Pro vytvoření efektu světla najdete velké množství tutoriálů na youtube.)

Každý, kdo se pustí do tak složité práce v ateliéru by měl  mít dopředu promyšlené a vytvořené reálné kulisy, se kterými může manipulovat. Nezapomeňte se průběžně během stavby scény dívat do hledáčku fotoaparátu, protože uvidíte naprosto jiný pohled, než ze své reálné výšky a bez výřezu. Také je nutné počítat s tím, že  tento druh fotografování nebudete podstupovat jen jednou, protože když své “dokonalé“ snímky následně uvidíte v počítači, budou vypadat prostě a jednoduše jinak a uvědomíte si nedostatky, které jste na malém displeji fotoaparátu neviděli.

Přesto všem doporučuji si takovou práci vyzkoušet, a to především těm, kteří mají dobrou fantazii, vrozenou hravost a touhu tvořit vlastní svět ve fotoateliéru, v tomto případě svět reklamní. Fantazii se přece meze nikdy nekladou!

Daniel Sedlák - SUŠ Ostrava


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.