Petr Jan Juračka: Nikon Z7 konečně v práci!

Publikováno: 4. ledna 2019 | autor Redakce
rynartice,-ceske-svycarsko.jpg

Asi jste si všimli, že se s bezzrcadlovkami letos skutečně roztrhl pytel. Poslední značky, které ještě svůj mirrorless nemají, jsou patrně Madeta a Baťa. Jako ambasador Nikonu jsem se samozřejmě zajímal nejvíce o novou Z7 s tím, že dvě čísla časopisu FotoVideo na zpět jste se mohli dočíst o tom, jaké to bylo sledovat jeho oznámení přímo v Tokiu. Uběhly dva měsíce, událo se mnoho akcí a já měl konečně možnost s tímhle novým foťákem nafotit v klidu několik tisíc kompozic a udělat si konečně vlastní pevný názor. Jaká tedy nová Z7 je?

Abych se opravdu ubezpečil, že má pro mě tento poměrně nový systém význam, rozhodl jsem se jej vzít na co nejvíce zaměřené situace, které jsou pro mě typické. Od krajiny přes skládané makro až po zoo. Zejména zoo jsem se obával nejvíce, protože jsem si neuměl představit, že bych si u tak akční a náročné disciplíny mohl vystačit s elektronickým hledáčkem. Přeci jen jsem už trochu dinosaurus a na zrcátko jsem zvyklý posledních 20 let. Dokážu se bez něj obejít? Odpověď přišla záhy. Jasně že jo! Trvalo mi to možná hodinu, možná dvě. Ale záhy jsem pochopil, že mít v hledáčku focus peaking v libovolné kontrastní barvě je k nezaplacení. Zároveň neztrácím kontinuální ostření během sériového snímání, snadněji udržím zvíře v záběru a ostřicí bod na jeho očích. Světe, div se, chytlo mě to. Po dvou měsících ostrého provozu jsem si konečně uvědomil, proč je mirrorless takový trend. Nastal čas zahodit paradigma o nutnosti zrcátka a přijmout Z jako hlavní stroj. Níže přikládám fotky uplynulých dní a k nim hned několik důvodů, které mě k tomu vedly.

BABOČKA CALIGO TELAMONIUS MEMNON, PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVYJednou z nejpodstatnějších funkcí Z7 je pro mě pokročilé snímání s automatickým posunem roviny ostrosti, které rád využívám pro skládanou makrofotografii, jako je tenhle snímek výstražného zbarvení babočky složený z celkem 149 postupně proostřených fotek. Oproti Nikonu D850 je snímání rychlejší a poskytuje více možných nastavení. Mám radost!

Nikon Z7, FTZ, Nikon 105 mm f/2,8 G AF-S Micro IF-ED VR, 1/30 s,f/18, ISO 400, stativ Manfrotto BeFree.

PLAMEŇÁK KUBÁNSKÝ, ZOO PRAHAPro mě ještě stále žhavou novinkou je pevná „čtyřková třístovka”. Proti mojí stávající verzi 2.8 je díky vestavěnému fázovému Fresnelově (PF) členu lehčí a stala se na první dotek mou novou láskou. Objednal jsem si ji hned po druhém focení. V kombinaci se „zetkem” se jedná o extrémně lehkou, pohodlnou a zároveň rychlou kombinaci nejen na zvířata.

Nikon Z7, FTZ, Nikon 300 mm f/4 AF-S PF ED VR, 1/400 s,f/4, ISO 450, z ruky, vleže.

POUSTEVNÍK COENBITA CLYPEATUS, PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVYDruhou vynikající funkcí pro makrofotografii je focus peaking v elektronickém hledáčku. Mám totiž v případě makra ve zvyku fotografovat s manuálním ostřením a ostřit pouze jemným pohybem objektivu směrem k a od objektu. S vyznačenou rovinou ostrosti mám výrazně méně odpadu než kdy dřív. Odborně se tomuhle říká „point of no return”. S ničím jiným už focení nebude taková zábava. Ach jo, asi jsem to praštěné „zetko” neměl nikdy poznat.

Nikon Z7, FTZ, Nikon 105 mm f/2,8 G AF-S Micro IF-ED VR, 1/160 s, f/16, ISO 64, z ruky, externí blesk Nikon SB-910 se zazoomovaným zábleskem na 80 mm odpálen do sáněk nasazeným bleskem Nikon SB-500.

RŮŽOVÁ, ČESKÉ ŠVÝCARSKONepředstavoval jsem si, že moje první fotka s FTZ adaptérem bude vypadat takto. Ano, chtěl jsem vyfotit podzim. Věděl jsem, že má mnoho podob. Ale tahle mě překvapila…Přiclonil jsem si velmi lehce na f/2, abych docílil obou očí kamarádky Naty spadajících do roviny ostrosti. Ale více už jsem neclonil, moc jsem si přál použít malou hloubku ostrosti, aby Růžák v pozadí zůstal jen naznačený.

Nikon Z7, FTZ, Nikon 20 mm f/1,8 AF-S, 1/2000 s, f/2,ISO 64, z ruky a s dvaceti polskými turisty za zády.

RYNARTICE, ČESKÉ ŠVÝCARSKOKřížák, můj milovaný Křížák! Jednou fakt vydám knihu fotek jenom z něj.Musím začít oslovovat kamarády fotografy, co jej taky mají tak rádi, a udělat to s nimi.

Nikon Z7, Nikkor Z 24−70 mm f/4 S, f/11, ISO 100, HDR pět expozic po 1 EV, složeno v Auroře HDR 2019, stativ Manfrotto BeFree.

RYS OSTROVIDE, ZOO JIHLAVADo zoo už jedině za deště! Nikde nikdo, zvířata aktivní, krásný den. Ano, bylo poměrně pošmourno, a tak jsem se rozhodl spolehnout na vysokou citlivost. Ostatně nic jiného mi ani nezbylo. Sám jsem zvědavý, jak bude tahle fotka při ISO 3200 na krásném papíře časopisu FotoVideo vypadat…

Nikon Z7, FTZ, Nikon 300 mm f/4 AF-S PF ED VR, 1/320 s, f/4,ISO 3200, z ruky.

ŠAUNŠTEJN, ČESKÉ ŠVÝCARSKOPoprvé jsem měl možnost vyzkoušet nový mirrorless venku a v noci. Sice mě štve, že je to chytřejší než já, starý zrcadlovkový školastykus, ale už mám jasno. Jo, baví mě to! Tohle je ISO 12 800 a upřímně: verze 25 600 není moc odlišná. Velmi mě překvapil také nativní objektiv. Přestože jeho světelnost jej ohledně noční fotografie spíše diskriminuje, rozhodně to stojí za další vyzkoušení. Nikon Z7, Nikkor Z 24−70 mm f/4 S. Noční obloha: 25 s, f/1,8, ISO 12 800; strom: 25 s, f/6,3, ISO 800 s přeostřením na kůru a světlem čelovky imitujícím měsíční svit, spojeno v Raya Pro 3, stativ Manfrotto BeFree.

Celý článek Petr Jana Juračky spolu s krásnými fotografiemi pořízenými Nikonem Z7 naleznete v aktuálním lednovém FotoVideo, které je právě na trhu!

FotoVideo 01/2019

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.