Když levný neznamená špatný - Petr Jan Juračka

Publikováno: 2. července 2018 | autor Redakce
Nikon D500, Joby GorillaPod 5K, samospoušť

O novém, lehkém a levném objektivu DX Nikon AF-P 10−20 mm jsem se na stránkách časopisu FotoVideo zmiňoval již v březnu. Čekal jsem leccos, ale tak pozitivní reakci nikoliv. Díky. Psali jste mi, že je sice krásné psáto drahé profesionální technice (o té se rozepíšu zase v dalším čísle), ale že právě tyto dostupnější objektivy jsou to,co mnohé z vás opravdu zajímá. Došla mi však ale jedna věc, a to že je zásadní rozdíl mezi vyzkoušením objektivua jeho používáním. A tak jsem se rozhodl na pár měsíců přehodnotit svoji výbavu a spolehnout sena tenhle nejlevnější „širokáč“, jaký kdy Nikon vyrobil. A jak to dopadlo?

Text i foto: Petr Jan Juračka

Možná by se slušelo hned na začátku přiznat, že jsem tuto změnu přijal zejména v kontextu toho, co mě letošní jaro čekalo − výstupna vysokohorskou chatu ve Švýcarsku, fotografické kurzy ve Švýcarsku pro změnu v tom Českém, dva týdny na irském pobřeží, jeskyně Moravského krasu, ale také výlety s dětmi do Českého ráje. To všechno jsou aktivity, kde je prostor pro fotografickou výbavu velmi limitovaný, protože člověk musí narvat do batohu buď lezecké vybavení a dron, anebo hromadu věcí pro děti. Hned několikrát jsem váhal, zda jerozumné se spolehnout na tohle extrémně široké plastové sklíčko, a pak jsem si řekl, že vlastně není důvod pochybovat. Noční oblohu s tím fotit nehodlám a na vše ostatní by to přeci mělo stačit. A stačilo.

Jediné, co člověka s tímto objektivem limituje, je tedy jeho nízká světelnost, která je však daní nejen za jeho cenu, ale také nízkou hmotnost a malé rozměry. Světelnost u širokých skel využijete pro fotografování noční oblohy, kde se fotí tzv. na plnou díru, tedy na co nejmenších clonových číslech, a pak samozřejmě za horších světelných podmínek, ať už se jedná o indoorovou reportáž nebo focení u táboráku. Na reportážní akce je však objektiv opravdu hodně široký a s jeho nasazením do podobných akcí výrobce stejně nepočítal.

Jedno z hlavních užití, které jsem pro něj našel, však představuje časosběr. Je pravda, že u toho nočního za slabého svitu měsíce vycházejí expoziční hodnoty pro vyšší clonu příliš dlouhé, ale za všech jiných okolností se jedná o skvělého pomocníka, zejména při použití časosběrné jízdy, neboť díky extrémně širokému záběru není problém do časosběru zakomponovat ubíhající popředí a zvýraznit tak efekt jízdy pomocí efektu paralaxy. Nízká hmotnost je pro mě přitom zásadní, protože zpravidla během časosběru fotím ještě krajinu anebo létám s dronem, a tak nechci pro samotný časosběr tahat na zádech ani gram navíc.

Originál tohoto článku s fotografiemi, které Petr Jan Juračka pořídil za pomocí objektivu DX Nikon 10 - 20 mm spolu s popisem najdete v červencovém vydání časopisu FotoVideo.

FotoVideo 07/2018

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.