Jak bezpečně létat s dronem

Publikováno: 1. února 2021 | autor Redakce
Jak bezpečně létat s dronem

V dnešní době už nejsou drony pouze výsadou těch movitějších, menší či větší stroj si dnes můžete koupit v cenách, jaké jsou obvyklé u pokročilých fotoaparátů. Vlastnictví dronu je však teprve začátek, s jeho provozem se totiž pojí celá řada pravidel.

Text a foto (archiv): PETR BŘEZINA, petr.brezina@gmail.com

Drony je možné rozdělit do několika různých kategorií, základní tři vycházejí z jejich pojmenování: sportovní, rekreační a profesionální.

Na každý typ se vztahují mírně odlišná pravidla, která se navíc na přelomu roku změnila. V rámci obdobných dronů v různých kategoriích se pak platná pravidla odvíjejí od toho, zda je dron vybaven kamerou/fotoaparátem a jakou má hmotnost.

Využití dronu je také poměrně široké, momentálně je to nejčastěji fotografování nebo záznam videa, a to ať už pro vlastní účely nebo na profesionální úrovni poskytovatele obrazového obsahu.

Jak bezpečně létat s dronem

Létání s dronem dnes může být velmi jednoduché především díky širokému využití umělé inteligence a přednastaveným bezpečným leteckým režimům. Ti nejlepší piloti však stále létají s částečně ručním ovládáním, kdy je kontrola nad pohybem dronu největší.

A právě to je kamenem úrazu, mnoho čerstvých majitelů dronu si zkrátka vyrazí někam na louku nebo na pole za dům a začnou s dronem poletovat bez jakýchkoli znalostí legislativy či předchozího nastudování základních pravidel pro létání. Jak navíc ukazují zkušenosti servisních středisek, bezmála všechny havárie dronů jsou způsobeny špatným ovládáním ze strany pilota, minimum poškození se stane v souvislosti s dronem samotným, respektive jeho konstrukcí a použitými díly a materiály.

Při ovládání dronu totiž vstupuje do hry několik zásadních faktorů, jako je orientace v prostoru a zejména pak odhad výšky a vzdálenosti dronu od pilota. Některá zařízení totiž takové ukazatele uživateli vůbec neposkytují a nezbývá než se spoléhat na vlastní (mnohdy zkreslený) úsudek.

Jak bezpečně létat s dronem

Jak bezpečně létat s dronem

Legislativa dříve a dnes

V minulosti byly podmínky pro provozování dronů poměrně obecné a každý stát si pravidla určoval podle svého. V České republice, kde má na starosti oblast bezpilotních letounů Úřad pro civilní letectví (ÚCL ), vycházela především…

 


 


Celý článek si přečtěte v únorovém FotoVideo...

FV 02 21 OBSAH

Praxe střídá Inspiraci a soutěž následuje

FotoVideo je známé svými praktickými materiály, na které naši čtenáři živě reagují a domáhají se pokračování. Občas se nám povede tu naší praktickou část zvětšit a „zahustit“ a to je i případ tohoto únorového vydání. Zatím je ještě čas studovat a připravovat se na fotografickou sezónu a my věříme, že vám zkušenosti a rady Petra Jana Juračky, Petra Březiny, Jakuba Cejpka, Patra Špelty a třeba i ty naše čistě redakční přijdou vhod. Tentokrát se nezapomeňte pozorně podívat na naší občasnou právní poradnu, kterou opět přípravila JUDr Pavla Nečasová, jejíž rady o uzavírání a typech fotografických smluv vám jistě přijdou vhod. Tak si to únorové FotoVideo pěkně užijte!

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

LUKÁŠ BÍBA

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

OTAKAR METLIČKA

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

JIŘÍ JIROUTEK

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

EDUARD GENSEREK

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.