Fotografické vybavení pro svatební fotografy

Publikováno: 15. července 2016 | autor Redakce
Petr Pělucha

Profese svatebního fotografa je krásné povolání, které vyžaduje nejen nadání a umělecké cítění, ale také technické znalosti a adekvátní fotografické vybavení. Rozdíl mezi vybavením "hobby fotografa" a vybavením profesionálního svatebního fotografa může být obrovský. Nicméně základní a častý rozdíl je především v tom, že profesionál ví, co a jak má v dané situaci použít, aby dosáhl kýženého výsledku.

Výběr systému

Pokud stojíte na úplném začátku a přemýšlíte, do čeho investovat, tak doporučuji se první zamyslet nad tím, jaké jsou vaše fotografické cíle, ambice. V dnešní době si můžete vybrat jak z fotoaparátů typu DSLR - full frame či crop nebo zvolit fotoaparáty typu mirroless. Každý systém ma své výhody a nevýhody a je na vás, co považujete za duležité. 

Například fotoaparáty typu mirroless jsou výrazně lehčí a menší a za určitých podmínek mohou být stejně dobré ne-li lepší než DSLR. Nicméně mirroless fotoaparáty jsou například o něco pomalejší v ostření a nemají v současné době tak širokou nabídku objektivů a blesků jako mají DSLR.

Výběr značky

V současné době bych při výběru fotoaparátu pro fotografování svateb věřil především tradičním značkám jako jsou Nikon, Canon, Sony, Fuji, Olympus či Panasonic. Před rozhodnutím, zda budete investovat do te čí oné značky, bych věnoval čas osobnímu seznámení se s preferovaným přístorojem v obchodě či u některého z kolegů a zjistil, zda vám vyhovuje jeho ovládání a atd. 

Co pořídit

Máte-li vybrán systém a značku, tak pak již zbýva jen rozumně investovat do produktů. Z dlouhodobého hlediska je rozumnější investovat raději do kvalitních objektivů a na začátku si pořídít třeba i tělo z druhé ruky na zkoušku.

Osobní zkušenost

Vzhledem k tomu, že fotografuji svatby během celého roku, za každého počasí a nemám vždy k dispozici jen úžasně osvětlené místnosti, potřebuji vybavení, na které se mohu spolehnout kdykoliv. Proto jsem si zvolit systém DSLR. Nabízí mi totiž široké možnosti i kompatibilitu produktů od výrobců třetích stran jako jsou například objektivy Sigma.  

Vybavení v časové posloupnosti nákupu

1. Full frame DSLR 
24-70mm, f2,8
70-200mm, f2,8 stabilizované
1 externí výkoný blesk
Macro objektiv 2,8

2. Full frame DSLR
2 externí výkoné blesky
50mm, f1,4
35mm, f1,4
20mm, f1,4
16-35mm, f2,8
Stále světlo - například Ice light

Dobré je nezapomenout na drobnosti jako jsou filtry pro objektivy, spolehlivé paměťové karty, kvalitní brašnu či kufr pro transport. Občas se může hodit i stativ na fotoaparát či stativy na blesky.

Závěrem

Jak jsem naznačil na začátku článku, rozhodnutí kám svou profesí směřujete je klíčové pro uvážení investit. Osobně se mi osvědčilo vložit základní vklad do dvou kvalitních objektivů a full frame těla a pak na základě možností jsem dokupoval a rozšiřoval techniku směrem, kterým jsem se chtěl ubírat.

Ať už se rozhodnete pro tu či onu značku, věřte, že základem tvorby je a bude vaše oko, váš pohled na svět, vidění světla, vnímání děje a schopnost zachytit pomíjivost okamžiku. Ať se vám daří.

Petr Pělucha
Více o tomto kurzu najdete ZDE.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.