Společnost Epson a návrhář Yuima Nakazato nechávají nahlédnout do udržitelnější budoucnosti módního průmyslu

Publikováno: 20. února 2023 | autor Redakce
luca-tombolini-a-yuima-nakazato.jpg

Společnost Epson se u příležitosti pařížského týdne módy pro jaro/léto 2023 spojila s renomovaným japonským módním návrhářem Yuimou Nakazatem a jeho stejnojmennou značkou YUIMA NAKAZATO, aby zde odhalili výtvory, které jsou ohromující i udržitelné.

Značka YUIMA NAKAZATO nejen že k vyjádření svého jedinečného a kreativního světonázoru využila technologii digitálního potisku textilu společnosti Epson, ale také některé ze svých výtvorů zrealizovala s pomocí nového a udržitelnějšího procesu pro výrobu textilu, který má potenciál překreslit mapu módního průmyslu.

Technologie suchých vláken společnosti Epson, která je již komerčně používána k recyklaci kancelářského papíru a která si vystačí prakticky bez vody, byla uzpůsobena k výrobě potisknutelné netkané látky z obnošených oděvů.

luca-tombolini-a-yuima-nakazato2.jpg

Nový proces výroby látek byl představen v Paříži jako součást tříleté spolupráce mezi společností Epson a značkou YUIMA NAKAZATO a poprvé byl využit k výrobě materiálů pro módní přehlídku, kterou značka uspořádala 25. ledna 2023 v Palais de Tokyo.

Tato spolupráce staví na úspěšné výpomoci společnosti Epson s tiskem módních návrhů Yuima Nakazata a rozvíjí úroveň jeho výtvorů, které mohou být vysoce kvalitními zakázkovými oděvy a přitom minimálně zatěžovat životní prostředí.

Jak Epson, tak YUIMA NAKAZATO jednoznačně chtějí posílit povědomí o vodním a materiálním odpadu z nadměrné produkce.

Přehlídka v Paříži ukazuje, jak přechod na digitální potisk textilu pigmentovým inkoustem, který šetří životní prostředí, nabízí módnímu průmyslu udržitelnější způsob potisku textilu s menším množstvím odpadu.

Látka, ze které byla vytvořena poslední módní řada značky YUIMA NAKAZATO, byla získána z použitých oděvů pocházejících z Afriky, kam směřuje mnoho vyhozených oděvů z celého světa. Nakazato navštívil Keňu, odkud si přivezl přibližně 150 kg odpadního oděvního materiálu, jež byl určen pro „horu oblečení“ tvořenou vyhozeným textilem.

Společnost Epson následně suchým zpracováním vlákna vyrobila přes 50 metrů nové, opětovně rozvlákněné nepředené látky, jejíž část byla použita na potisk pigmentovými inkousty technologií digitálního tisku Monna Lisa společnosti Epson.

luca-tombolini-a-yuima-nakazato.jpg

Hitoshi Igarashi z divize tiskových řešení společnosti Epson vysvětluje důležitost této technologie: „Ačkoli je technologie suchých vláken teprve v plenkách, společnost Epson věří, že v kombinaci s digitálním tiskem pigmentovým inkoustem může módnímu průmyslu nabídnout udržitelnější budoucnost s výrazně menším využitím vody a zároveň návrhářům poskytnout možnost plně vyjádřit svou kreativitu. Environmentální vize společnosti Epson je zaměřena na přispění k oběhovému hospodářství a tento vývoj může být jedním krůčkem na cestě k němu. Technologie suchých vláken uplatněná v módním průmyslu dává možnost vyrábět materiál pro nové šaty, který byl recyklován z použitých oděvů.“

Při pokusu o distribuovaný tisk v oblasti dekoratérství v Japonsku a Francii byly k vytvoření dekorací použity inkoustové tiskárny Epson se vzdálenou podporou techniků společnosti Epson. Jak Epson, tak YUIMA NAKAZATO chtějí pokračovat ve zkoumání možností, jež mohou přispět k udržitelnějšímu módnímu průmyslu.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.