Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Publikováno: 12. června 2021 | autor Kateřina Davidová
Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Weegee (nebo „Ouija“ po věštecké deskové hře) měl jedinečnou schopnost předvídat zajímavé události a často dorazil fotografovat místa činu ještě předtím, než dorazila i policie. Produkoval fotografie obětí, záchranářů a reakcí náhodných kolemjdoucích a událost zapouzdřil do jedné obratné akční fotografie.

Narodil se 12. června 1899 jako Arthur Fellig ve vesnici Złoczów, která tehdy patřila Rakousku (dnes Ukrajina). Roku 1906 uprchli s matkou a bratry před antisemitismem do Ameriky za otcem. Byl dítětem ulice, měl mnoho zaměstnání – pracoval jako masér, umývač nádobí, pouliční fotograf a také fotolaborant. Weegee pracoval ve fotografické laboratoři New York Times, pomáhal komerčnímu fotografovi a jako technik temné komory pro Acme Newspictures (nyní United Press International Photos).

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Postupně se začínal rodit fotograf-novinář Weegee. V noci vycházel do ulic a fotografoval vše co obyčejně zahaluje tma. Nestaral se o techniku fotografie a ani o její obrazové řešení – jediné, co ho zajímalo, bylo potkat a zaznamenat situaci, aby měl co nabídnout novinám.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Roku 1935 se stal fotografem na volné noze. Využíval známostí s policií a směl ve svém autě mít nainstalovanou krátkovlnnou vysílačku. Dokonce se dochovala kompletní temná komora zabudovaná do kufru automobilu, aby mohl co nejdříve fotografie vyvolat. Na místo zločinu dorazil zároveň s policií nebo před ní, udělal rychle pár záběrů a ráno je prodával. Publikoval do: Herald Tribune, World-Telegram, Daily News, The Washington Post, Journal-American, The Sun a dalších. Slovo WEEGEE je však také odvozené z anglického slova označující spiristickou tabulku; nikdo tehdy nechápal, jak může cítit na dálku situaci, která má teprve přijít.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Většina jeho pozoruhodných fotografií byla pořízena běžným novinářským fotoaparátem své doby, typem Graflex Speed Graphic 4x5 s předvolenou clonou f/16, časem 1/200 sekundy, bleskovou žárovkou a zaostřením na vzdálenost deseti metrů. Docílil tak velké hloubky ostrosti, což mu umožnilo fotografovat bez větší přípravy. To bylo ostatně potřeba, s bleskem tehdejší doby nestačilo jen čekat na nabití, bylo potřeba vyměnit žárovku, která byla na jedno použití.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Postupně nefotografoval jen zločiny, ale také noční pijany a rozvášněné milence, publikum pobavené pohledem na zraněnou osobu. Představoval Newyorčanům jejich město, jak doopravdy vypadá. Hrozné, kruté, v kterém se odrážejí všechny záporné vlastnosti člověka.

Weegee byl lektorem na Nové škole pro sociální výzkum (1946) a účastníkem mezníkové výstavy 50 fotografií 50 fotografů, kurátorem Edward Steichen v Muzeu moderního umění v New Yorku (1948). Jeho tvorba byla předmětem mnoha dalších výstav a mnoha knih o fotografování, jako jsou Naked City (1945), Weegee's People (1946), Naked Hollywood (1953). Kromě natáčení vlastních krátkých filmů a hraní menších hereckých rolí působil Weegee jako technický konzultant a fotograf hollywoodských filmů, zejména filmu Stanelyho Kubricka Dr. Strangelove aneb: Jak jsem se přestal trápit a naučil se milovat bombu (1964). Jeho práce jsou mimo jiné zařazeny do sbírek Mezinárodního fotografického centra v New Yorku, Muzea moderního umění v New Yorku a Galerie Ubu v Berlíně.

Roku 1950 a 1960, Weegee experimentoval s panoramatickou fotografií, se zkreslováním obrazu a fotografováním pomocí hranolu. Udělal tak slavné fotografie například Nikity Chruščova, Salvadora Dalí nebo Marilyn Monroe, na kterých jsou jejich tváře groteskně zkreslené. V šedesátých letech cestoval po Evropě, kde se věnoval fotografii aktu.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Je řazen k takzvané „Newyorské škole fotografie“, která s oblibou od 30. do 70. let dvacátého století využívala různé druhy neostrosti. Nebyla to instituce v pravém slova smyslu, ale šestnáct autorů (narozených od 1898-1934) žijících a tvořících v New York City. Jednalo se o fotografy, jejichž jména jsou dnes již legendami: Diane Arbus, Alexey Brodovitch, Ted Croner, Bruce Davidson, Don Donaghy, Louis Faurer, Richard Avedon, Sid Grossmann, William Klein, Saul Liter, Leon Levinstein, Helen Levitt, Lisette Model, David Vestal a Robert Frank.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Zemřel 26. prosince 1968 na mozkový nádor ve věku 69 let. Zůstalo po něm 5000 negativů a 1500 kopií, které představují momenty vytažené z toku všedního dne.

Weegee – Arthur Fellig – fotograf jasnozřivec

Jeho fotografie jsou také součástí sbírky Fotografis, která byla představena na začátku roku 2009 v Praze.

Weegee pseudonym Arthur Fellig, vlastním jménem Usher Fellig (12. června 1899, Złoczów Halič – 26. prosince 1968, New York/USA) byl americký reportážní fotograf.

Zdroj: wikipedia


Už máte červnové vydání časopisu FOTOVIDEO?

A co v něm najdete? Například:

Je už téměř léto, a tak jsme i s tímto vydáním hodně mezi květinami a ženami. Zasloužili se o to významní autoři jako Jan Stria, Nikola Elefant, Radek Kalhous, Filip Hrebenda, František Dostál, ale také Vít Hassan a známý street fotograf Kevin V Ton. Děkujeme jim a dalším za skvělou spolupráci při přípravě a těšíme se, že se vám naše společná práce bude líbit.

FV 06 21 obsah

Nechybí dvě nové rubriky a v trochu nezvyklém úvodníku se šéfredaktor rozplývá i tuhne Nad dopisy čtenářů….

Mimochodem! Vidíme, že si všímáte našich QR kódů, které výrazně rozšiřují zážitky s naším časopisem a píšete si o další videa tak, abyste si je mohli snímat čtečkou na vašem chytrém telefonu. Budou určitě!

Fotograf roku má aktuální téma: Příroda ve městě

Projděme se po městě a zachyťme otisky a krásu matičky přírody. Parky mají svá kouzelná zákoutí, strom na náměstí majestátně odolává sevření urbanistiky. Alej v ulici poskytuje milosrdný stín a příroda se dere do města sama o sobě i bez lidského přičinění. Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 27. 6. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

FOTOGRAF ROKU: ŽIVOT SE ZVÍŘATY

Speciální téma Fotografa roku: Makro – vyhraj objektiv Laowa

Aktuálně je v nabídce na našem trhu již 7 různých makroobjektivů Laowa. I proto se tato významná značka stala partnerem speciální kategorie, do níž můžete vkládat své makrofotografie. Makro je nádherný fotografický žánr plný úžasných překvapení. Čím překvapí naši soutěžící? Vítěz: získá možnost nákupu makroobjektivu Laowa a příslušenství dle vlastního výběru v celkové hodnotě 17 000 Kč. Vkládejte své snímky zde: http://fotografroku.ifotovideo.cz/galerie.php?theme=266

Je toho hodně, co vám v tomto vydání nabízíme, vybírejte například:

ROZHOVOR: NIKOLA ELEFANT

K módní fotografii jsem se dostala později

ROZHOVOR: NIKOLA ELEFANT

ROZHOVOR: VÍT HASSAN

Novinář a fotograf demonstrací na volné noze…

vit-hassan-02.jpg

RECENZE KNIHY: FRANTIŠEK DOSTÁL

Nádraží Braník aneb vlak do stanice touha

RECENZE KNIHY: FRANTIŠEK DOSTÁL

PRAXE: FILIP HREBENDA TAKÉ NA ISLANDU

Co si vzít s sebou a jak fotit v této žhavé destinaci?

PRAXE: FILIP HREBENDA TAKÉ NA ISLANDU

PRAXE: ANALOGOVÁ ŠKOLA INVESTIČNÍ?

Vyberete si specialitu nebo investiční kousek?

PRAXE: ANALOGOVÁ ŠKOLA INVESTIČNÍ?

PRAXE: JAN STRIA MAKRO FOTIL A TESTOVAL

Jak to jde s Canonem 100 mm f/2.8L RF nebo EF?

PRAXE: JAN STRIA MAKRO FOTIL A TESTOVAL

TECHNIKA: LAOWA ARGUS 33 mm f/0,95 CF APO

Jaká je tato překvapivá a vysoce světelná novinka?

TECHNIKA: LAOWA ARGUS 33 mm f/0,95 CF APO

FOTOGRAF ROKU: ŽIVOT SE ZVÍŘATY

Toto téma ihned po otevření nalákalo hodně kreativních a zkušených autorů. Jak jste dopadli vy?

POZOR, máme nový dárek plný poezie k vašemu předplatnému, vyberte si ho! Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Zvolte si půvaby červnového FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.