Výstava Skleněné rozhovory

Publikováno: 12. září 2017 | autor Redakce
Skleněné rozhovory

Atraktivní výstava představuje fotografie sklářského umění od 27 věhlasných českých sklářských výtvarníků, jako Bořka Šípka, Jiřího Šuhájka, Vladimíra Kopeckého, Františka Víznera, Jiřího Pačinka, Mariana Karla, Jiřiny Žertové a dalších. Autorem snímků je přední český fotograf skla Miroslav Vojtěchovský.

Výstavu připravila společnost Createam, s. r. o., společně s autorem fotografií na bázi stejnojmenné publikace s podtitulem České umělecké sklo na fotografiích Miroslava Vojtěchovského. Prof. Vojtěchovský, který je též známým vysokoškolským pedagogem v oboru fotografie, uvádí knihu slovy: „Publikace Skleněné rozhovory“ je fotografickým setkáním s výtvarníky, osobnostmi českého sklářství, které svým myšlením, souborem vlastností, jednáním a výsledky své práce ovlivnily vývoj sklářského umění a přispěly k osobitosti a vysoké úrovni českého sklářství“.

Putovní výstavní fotografická kolekce s doprovodnými texty o zastoupených sklářských výtvarnících se představila poprvé loni v Praze v Toskánském paláci a letos například až v Kuala Lumpur. – Vzhledem k regionální sklářské tradici ji v Muzeu fotografie moderních obrazových médií dle konceptu Miloslava Paulíka doplňují sklářské výrobky z většinou již zaniklých jihočeských skláren Včelnička, Chlum u Třeboně, Lenora a Janštejn. Vystavena jsou zde však i díla sedmi dalších významných českých sklářských výtvarníků – Jana Gabrhela, působícího svého času ve sklárnách v Chlumu u Třeboně, Aleny Matějka, která žije a tvoří kromě ciziny i v blízkosti Kamenice nad Lipou, dále Blanky Adensamové, Václava Machače, Jaromíra Rybáka, Kryštofa Rybáka a již zesnulého Pavla Hlavy. Převážná většina těchto umělců má kladný vztah k místnímu regionu, příležitostně zde pobývají a tvoří.

SKLENĚNÉ ROZHOVORY

výstava fotografií Miroslava Vojtěchovského

29.7. - 30.9. 2017

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, o. p. s.

Kostelní 20/I – jezuitská kolej

377 01 Jindřichův Hradec

Více informací najdete zde

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.