Téma závislosti ovládne pražskou Galerii Písecká brána.

Publikováno: 3. února 2016 | autor Redakce
art-room-kuracka.jpg

Jak téma závislosti vnímají mladí studenti z českých a slovenských uměleckých škol? Závislost na svobodě, barvách, snech, závislost svazující, ale i pozitivní. Tato a další fotografická díla budou od úterý 9. února k vidění v pražské Galerii Písecká brána. Různorodé snímky, které jsou součástí putovní Konfrontační výstavy ART ROOM, zůstanou v Praze až do 24. února.

Díla vystavená v Galerii Písecká brána jsou vyvrcholením více než rok trvající soutěže fotogenických nápadů s názvem ART ROOM, která se konala v rámci fotografického Open Air Foto Festivalu v Českém Krumlově v červnu 2015. „Program festivalu je určený pro amatérské fotografy i profesionály. Ve velké míře dává prostor i mladým začínajícím umělcům a studentům, aby mohli veřejnosti představit svou tvorbu. Konkrétně na studenty přitom čekal nelehký úkol, a to vytvořit fotogenické dílo na společné festivalové téma Člověk a závislost, nafotit ho a umístit přímo v ulicích Českého Krumlova. Pro mnohé to přitom byla první velká zkušenost s tak velkým obecenstvem, díky němuž mladí umělci získali cennou zpětnou vazbu. Putovní konfrontační výstava je tak vyvrcholením jejich snažení a poděkováním za jejich úsilí a účast v soutěži ART ROOM,“ vysvětlila záměr akce Martina Ptáčková, ředitelka Open Air Foto Festivalu.

Slavnostní vernisáž Konfrontační výstavy se uskuteční v úterý 9. února 2016 od 19 hodin v Galerii Písecká brána.

Ta je umístěna v atraktivní lokalitě na pražských Hradčanech blízko Pražského hradu. V Písecké bráně se často konají fotografické výstavy, ale i koncerty, workshopy, besedy nebo dražby. Studentská díla ART ROOM tak dále rozšíří zajímavé programové rozpětí této oblíbené galerie. Výstava studentských děl zde potrvá až do 24. února 2016, poté se přesune do Českého Krumlova, kde v březnu své půlroční putování zakončí. Dosud výstava zavítala do Brna, Karlových Varů a Bratislavy.

Konfrontační výstava nabízí hned několik pohledů na jedno dílo. V prvé řadě je zde zachycení díla samotným autorem, svůj úhel pohledu však vyjádřili i samotní návštěvníci Open Air Foto Festivalu v Českém Krumlově a v neposlední řadě se studentská díla dostala i do hledáčku profesionálního fotografa Romana Vondrouše, držitele první ceny World Press Photo.

 

Slavnostní vernisáž si nenechají ujít ani významné osobnosti z oblasti fotografie včetně Romana Vondrouše a samozřejmě porotci soutěže ART ROOM. Akci ozvláštní i doprovodný program pod taktovkou Střední průmyslové školy sdělovací techniky Panská v Praze. Právě její studenti doslova opanovali soutěž ART ROOM, když se mezi 14 finalisty objevila hned šestice autorů či týmů z této školy: Ani Doseva a Filip Pavlík spolu s Petrem Honcem (Za stěnou), Tomáš Mokroluský (Každý ji má...), Filip Chudoba a Kateřina Luňáková (Bezbarvý pohled), Petra Machačová (Schody do nebe), Anna Petruželová (Závislost na znalosti příčiny) a kolektiv autorů Sára Lea Exnerová, Anežka Horová, Denisa Piskorová, Tereza Valčíková (Consensus). Trojice Ani Doseva, Filip Pavlík a Petr Honc se svým interaktivním dílem „Za stěnou“ se dokonce stala celkovým vítězem této soutěže, třetí místo obsadila Anna Petruželová. Žáci přitom dokázali obstát ve velké konkurenci, do prvního ročníku soutěže ART ROOM se totiž přihlásilo 74 soutěžních děl z dvaceti českých a slovenských středních a vyšších odborných škol.

„Účast v soutěži ART ROOM byla nezapomenutelným zážitkem nejen pro pedagogy, ale především pro naše žáky. Bylo skvělé, že měli možnost zažít si umění na vlastní kůži zrovna v této podobě. Sami jsme byli překvapeni, jak je celý duch akce ´nakopl´, jak fungovali, pracovali a přejímali zodpovědnost. Pracovat přímo v prostředí tepajícího festivalu bylo skvělé a úspěchy v soutěži ART ROOM se velice rádi chlubíme. A tato putovní výstava je další skvělý způsob, jak dát vědět o tom, jak šikovní jsou naši žáci. Proto se už nyní nemůžeme dočkat dalšího ročníku Open Air Foto Festivalu v roce 2017,“ okomentovala úspěchy za SPŠST Panská Adriana Takáčová.

Studenti SPŠST Panská si pro účastníky zahájení výstavy připravili promítání několika svých krátkých filmů: Co se asi stane až Jasmína Trampotová vytáhne Velký Špunt (autoři: Eliška Vondrušková, Radovan Mlejnek), In memory (autoři: Kryštof Vala, Petr Honc), Bublina pana Křečka (autoři: Lucie Vostárková, Eliška Karaffová), Bratři (autoři: Jan-Jakub Jelínek, Adam Butora, Veronika Kunzová), O Urbexu v Čechách (autoři: Boleslav Kerouš, Adam Černich, Dominik Kašpar). Proběhne zde i performance díla Consensus, jednoho ze zmíněných finalistů soutěže ART ROOM.

Kompletní přehled studentů, kteří vystaví svá díla:

Tomáš Mutínský – Zdeněk Holeček – Světlana Guseva – Alena Vochozková – Sandra Doanová – Tomáš Mokroluský – Filip Chudoba – Kateřina Luňáková – Petra Machačová – Ani Doseva – Filip Pavlík – Anna Petruželová – Jakub Svoboda – Eliška Zelenková – Aneta Mašková – Natálie Nepovímová – Gabriela Balounová – Sára Lea Exnerová – Anežka Horová – Denisa Piskorová – Terezie Valčíková – studenti 3. ročníku SUPŠ sv. Anežky České – Lucie Kudová – Nikol Schejbalová – Helena Tesárová – Simona Halúsková – Kristýna Svobodová – Magdaléna Červeňanská – Kristína Háková – Dominika Šeboková – Lucie Hanusová – Zuzana Hudačeková

Školy, které postoupily do finále:

Kategorie B „Fotogenická díla“:

SUPŠ Karlovy Vary / SPŠST Panská z Prahy / SŠUD Brno / SUPŠ HNN Hradec Králové /

SUPŠ Uherské Hradiště / SUŠ V. Hollara z Prahy / SUPŠ sv. Anežky České

Kategorie B„Výstavní fotografie“ : SUŠSV Bratislava   / SUŠ Kežmarok / SSUŠ Žilina / SOU Liberec / ISSŽ Plzeň / SŠ Náhorní z Prahy / SŠ OGD Lysá nad Labem

Odborná porota:

architekt Milan Býček / novinář a fotograf Ondřej Neff / výtvarník Vladimír Merta / scénograf Jaroslav Svoboda / kameraman Asen Šopov / ředitel umělecké školy Martin Busta / fotografka Tereza z Davle

 

OAFF (Open Air Foto Festival)

  • „Jediný festival, kde si skutečně zafotíte“
  • mezinárodní biennální festival zaměřený na fotografii a další výtvarné žánry
  • 4 dny, interiéry a exteriéry (celého) historického centra UNESCO města Český Krumlov
  • desítky fotografických příležitostí, lokací a fotoscén
  • na každé fotoscéně profesionální technika, modely a fotoasistenti
  • testování nejkvalitnější techniky a příslušenství v praxi a v terénu
  • přednášky, workshopy, besedy, výstavy, projekce
  • rozmanité fotografické žánry (fashion, akt, luminografie, street, portrét, sport, svatba, tradiční techniky)
  • prostor pro setkání a živou spolupráci návštěvníků s profesionály, studenty, odbornou i širokou veřejností
  • doprovodné projekty: ART ROOM, Mladé naděje, Setkání fotoklubů

Více informací naleznete na www.foto-festival.cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.