Setkání fotografů 2.4.2016 v Praze na Chodově

Publikováno: 11. dubna 2016 | autor Redakce
Setkání fotografů 2.4. 2016 v Praze

Letošní podzimní Setkání fotografů již tradičně nabídlo bohatý program –  17 přednášek, 6 poraden a otevřených diskuzí a celkem 19 workshopů. Doprovodný program zahrnoval 1 fotosoutěž, vědomostní soutěž a 2 losovací ankety, kvalitní tisk fotografií 10x15, A4 a A3 či prezentace firem, zaměřených fotografické a související obory.

Setkání přilákalo nejen ty, jimž je fotografování koníčkem, ale i ty, pro něž je fotografování obživou. Ti všichni mohli na Setkání fotografů zjistit, jak fotografují profesionálové, naučit se nové postupy, poměřit své síly ve fotosoutěži a strávit příjemný den s lidmi naladěnými na stejnou – fotografickou - vlnu.

Rozvrh přednášek a workshopů

Tématický rozsah byl tedy letos široký – reportáž, akt, portrét, krajina i sportovní fotografie.

Nejvíce si na své přišli příznivci reportážní fotografie (na přednášce a workshopech Jana Šibíka) a sportovní fotografie (Přednášky a workshopy fotografů, jako Dan Vojtěch, Martin Kozák, či Ondřej Záruba).

Fotoreportér Jan Šibík účastníkům prozradil, jak fotit reportáž a street-photo a ukázal své fotografie ze současné migrační vlny.

Sára Saudková, Kamil Varga a Pavel Bokr na svých workshopech fotografovali akt a portrét. Příznivci portrétu si přišli na své i při fotografování s blesky – workshop 'Portrét s blesky Canon' vedl Jan Berghauer a používat blesky Nikon naučil účastníky Jakub Valdivia.

Krajináři a cestovatelé si mohli poslechnout přednášku Andreje Macenauera o fotografování v zakázaných částech Šumavy a seznámit se s životem v Severním Vietnamu objektivem Heleny Macenauerové.

Noční fotografování bylo tématem přednášky Martina Lukeše a fotografování v úplné tmě – pomocí luminografie – návštěvníkům přiblížil Kamil Varga.

Dalšími tématy přednášek byl například Color management (Miroslav Riegl), zpracování barev v Lightroom (Michal Křenek), výběr monitoru (Antonín Charvát) či třeba fotografování na koncertech (Vojtěch Kubec).

Studiovou techniku, kterou dodala firma Fomei, naučil zájemce ovládat Aleš Radikovský. Produktovou fotografii zase předvedl Milan Šusta.

Nastavit si správně fotoaparát učili na přednáškách, workshopech a poradnách Jakub Súkeník a Petr Koritina.

Zapomenout samozřejmě nemůžeme ani na workshopy úprav fotografií (Photoshop, Zoner Photo Studio, Lightroom) které vedli Pavel Kristián, Kamil Varga, Pavel Macenauer, Aleš Radikovský a Jan Dobrovodský, či kalibrace monitorů, které zajistila společnost Eizo.

Fotografické soutěže

Pro soutěživé byla na místě připravena také fotosoutěž – fotoaparátem Canon nebo Nikon museli soutěžící kreativně vyfo­tografovat zátiší. Na slavnostním vyh­lášení výsledků ve Velkém sále si vítězové ještě ten den odnesli ceny, které obdrželi z rukou Jana Šibíka.

Dále zde probíhala vědomostní soutěž a hned dvě losovací ankety.

Mezi cenami byly objektivy Canon, kompaktní fotoaparát Nikon, knihy Zoner press, poukázka na tisk od Fokapo, kniha Sáry Saudkové, či předplatné časopisu Koktejl.

Technická část Setkání fotografů

Návštěvníci si mohli prohlédnout i nejnovější fotografickou techniku – fotoaparáty a objektivy Nikon a Canon, software Zoner Photo Studio 18, knihy Zoner Press, studiovou techniku Fomei nebo fotoprodukty od společnosti Fokapo. Novou kvalitu zpracování fotografie technologií Chromira zde představila společnost Foto Riegl a fotopapíry nejvyšší kvality jste mohli vidět na stánku Ilford - výrobce fotografických materiálů. Bohaté portfolio svých služeb tu představil i generální partner akce, společnost Megapixel.

Nabídku fotografických kurzů prezentoval FotoInstitut.cz.

Pro účastníky bylo atraktivní možností vytištění jejich fotografií ve špičkové kvalitě za asistence odborníka, který jim pomohl i s úpravou. Tiskly se formáty 10x15 (zdarma), A4 a A3 za výhodnou cenu.

Pro majitele zrcadlovek Canon bylo v průběhu celého dne k dispozici pracoviště CanonProfessionalServices.

Setkání fotografů 2.4. 2016 v kostce

  • Název akce: 24. Setkání fotografů
  • Pořadatel: FotoAparát.cz, FotoInstitut.cz
  • Datum konání: 2.4.2016, 9:00-19:00
  • Místo konání: Kulturní centrum Zahrada, Praha 4 – Chodov
  • Generální partneři: Megapixel.cz / Canon / Nikon
  • Statistické údaje:
  • • 383 návštěvníků, 40% nových návštěvníků
  • • 17 přednášek, 6 poraden, 19 workshopů, 4 soutěže

Pozvánka na další ročník

Zájem účastníků o tuto akci zůstává stále vysoký – díky komornímu prostředí i přátelské atmosféře. Fotografická veřejnost se zde může přímo setkat se špičkami v oboru i s dalšími podobně zaměřenými lidmi. Již nyní je v přípravě další Setkání fotografů v sobotu 26. 11. 2016 opět v KC Zahrada v Praze na Chodově a s novými hosty.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.