Sametové stopy Adolfa Ziky

Publikováno: 20. listopadu 2019 | autor Redakce
screenshot-2019-11-20-sametove-stopy-sametova-revoluce-—-ceska-televize---kopie.jpg

Ve chvíli, kdy vyšlo prosincové FotoVideo, je 17. listopad 1989 skloňován všude kolem nás, snad nejvíce za posledních 30 let. Asi se opravdu není co divit. Vždyť třicáté výročí sametové revoluce je tak významná událost v našich novodobých dějinách, že asi není možné najít jinou, která by v tyto dny mohla konkurovat. A proto není vhodnější chvíle než právě v tyto dny a v tomto čísle vyzdvihnout úlohu média fotografie jak v samotných listopadových událostech, tak i v dalších svobodných letech naší země. Česká televize připravila k této příležitosti nejeden pořad či dokument, ale asi nejvýznamnější místo co do vysílacího času získal dokumentární cyklus fotografa a režiséra Adolfa Ziky nazvaný Sametové stopy. A právě o tomto projektu si dnes budu s Adolfem povídat.

(Jednotlivé díly dokumentu můžete zhlédnout na portálu ČT, viz odkaz níže).

Adolfe, vím, že se jedná o zcela unikátní projekt nebo řekněme formát… Můžeš nám ho nejdříve krátce přiblížit?
Projekt jsem pojmenoval Sametové stopy aneb 30 let svobody ve 30 obrazech. Jedná se o cyklus krátkých sedmiminutových dokumentů, zachycujících prostřednictvím 30 fotografií zlomové či významné okamžiky naší země od listopadu 89 do současnosti. Každý rok tedy reprezentuje jedna ikonická fotografie, která skrze svůj obsah a příběh vytváří často symboliku daného roku a pokračuje v mozaice 30 políček našeho leporela. Pak nás daným rokem provede přímo její autor, tedy fotograf osobně.

Vybrat 30 zásadních fotografií za třicet let naší novodobé historie, to už samo zní jako nemožný úkol. Čím ses řídil?

...

Celý článek si můžete přečíst v prosincovém vydání FotoVideo.


fv12-2019-web-1000x600px-v4.jpg

 

4. díl dokumentu je ke zhlédnutí on-line dnes, ve středu, 20. 11. 2019 od 20:05 hodin zde:
www.ceskatelevize.cz/porady/12839633463-sametove-stopy/219562263050004-sametovy-rozchod/

Všechny díly:
www.ceskatelevize.cz/porady/12839633463-sametove-stopy/

Cyklus krátkých dokumentů ukazuje zlomové okamžiky naší doby od listopadu 1989 až do současnosti. Hlavní myšlenkou bylo vybrat třicet ikonických fotografií, které svým obsahem, významem, ale i přesahem symbolizují dění, události či náladu ve společnosti daného roku a dohromady pak tvoří v celku jakýsi film o třiceti políčcích. Ten nám pak umožní nahlédnout do naší dávné i nedávné minulosti a skrze vyvolané pocitové paměťové reakce zahájit uvnitř nás proces jakéhosi hodnocení svobodné cesty naší země, ale i vlastních životů,“ říká fotograf Adolf Zika, který za celým projektem stojí od námětu, přes scénář, až po režii.

Každý díl obsahuje kratičké přiblížení fotografa, pokračuje představením klíčového snímku, okolností jeho vzniku, přiblížením místa, času a dějinného kontextu prostřednictvím archivů či rozhovorů s pamětníky. Fotografie z jednotlivých let jsou jakousi trestí doby, která před námi ubíhá v obrazech klíčových momentů připomínajících, co se dělo v České republice a čím žila společnost v oblasti politiky, sportu nebo kultury.

Na fotografiích jsou zachyceny významné momenty, například listopad 1989, odchod sovětských vojsk, rozpad Československa, návštěva papeže Jana Pavla II., obří záplavy na Moravě, vítězství českých hokejistů v Naganu nebo pohřeb Václava Havla. Diváci uvidí významné fotografie tvůrců, jako jsou např. Jan ŠibíkJindřich ŠtreitBohdan HolomíčekKarel CudlínTomki Němec nebo Dana Kyndrová.

Zdánlivě banální záležitost - fotografie, okolnosti vzniku a tehdejší hudební hit, dá divákovi dějinný přehled v nečekaném kontextu. Budí emoce, vzpomínky, nostalgii, možná i lehké mrazení. Je důležité si připomínat události dobré i špatné. A je to nesmírně poučné a potřebné,“ uzavírá kreativní producentka Alena Müllerová
(zdroj: ČT)

p5300225.jpgAdolf Zika a Tomki Němec


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.