Rudolf Švaříček nejen u Dalajlámy

Publikováno: 29. ledna 2020 | autor Redakce
rudolf-svaricek-pozvani-do-vystavy.jpg

Kdo by o něm neslyšel? Vizionář s širokým záběrem aktivit. Hlava i duše festivalu GO Kamera, motor náročných expedic a výjimečných projektů. Má za sebou mimořádné výkony v průzkumu extrémních oblastí i řadu úspěšných expedic: Polar 89 (se psím spřežením na pól), Marco Polo (napříč Asií), Hedvábná stezka (rok a půl asijskými státy), Živá Afrika (napříč kontinentem v modulu Tatry) a další a další.

Otázky nesměle kladl: Rudolf Stáhlich, odpovědi a foto: Rudolf Švaříček, www.cestovatelskestredy.cz, www.livingstone.cz, www.tajemnaindonesie.cz, www.magickyhimalaj.cz, www.gokamera.cz


Vážený pane Švaříčku, opravdu mám radost, že se konečně scházíme na stránkách časopisu FotoVideo. Jste stále na cestách, zastihnout Vás je kumšt… takže hned k fotografování: jak jste se k němu dostal?

Snažím se fotit od samého prvopočátku svých cest. Nemám potřebu odlišné kultury přetvářet, chci jen citlivě „nasávat“ vzdálené země a porozumět lidem jiných tradic. Stále jsou na světě místa, která na své objevení čekají.

Každý máme nějakou úchylku. Mou vášní je cestování. Touha po odhalování dálek přerostla v celoživotní lásku. Cestovatelská droga je silná a nelze ji odložit.


fotovideo-02-2020--stranka-008---kopie.jpg
První stránka z mimořádného
osmistránkového
rozhovoru
v únorovém vydání Fotovideo!

Běžky, vodáctví a hory, tak jsme asi začínali všichni. Když už se Tatry ukázaly malé, křižujeme horami Rumunska, Bulharska, sjíždíme řeky „divokého Balkánu“, Julské Alpy jsou na výjezdní doložku. Po nejvyšších horách Evropy zbývá jediný možný směr: východ. Rusko je hor plné, užijeme si nejen na Kavkaze. S partou horolezců odjíždíme na výškové práce do velkého Sovětského svazu. Naše brigády se stěhují z českých střech, komínů a kostelů na Ukrajinu. Krivoj Rog odměňuje odvahu na jeřábových dráhách ve výšce 50 metrů tuzexovými bony. Obohaceni o zážitky i dolary odjíždíme na Kavkaz. Při výstupu na Ušbu nás chytne bouřka, náročné lezení ústí nočním dramatem.

Expedice Polar je první mezinárodní akce. Se psím spřežením vyrážíme do ...

Celý článek i fotografiemi – a to rovnou na osmi stranách – si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) únorovém vydání FotoVideo.

Více o tom, co najdete v únorovém vydání, najdete tady.

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-19-fotoskoda-1000px.jpg

fv-vice-casopisu-2020-02-v5.jpg


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.