Redakční test Fuji X-Pro3 – bezzrcadlovka skvělá nejen v ruce

Publikováno: 7. ledna 2020 | autor Redakce
l1180592.jpg

Byl jsem pozván na předváděcí akci nové X-Pro3. Musím říct, že Fuji je pro mě srdcovka, protože jsem dlouhá léta používal dnes již kultovní bezzrcadlovku Fuji X-100s. Byl a je to skvělý fotoaparát, který měl sice jenom jeden pevný objektiv, ale mně to úplně stačilo. Ač stále používám zrcadlovku, u X-100s se mi líbilo, že je lehká a na výlety − ať už pěší nebo na kole − byla naprosto dokonalá.
Text a foto: Richard Horák, APF, QEP, www.richard-horak.cz

Dobře se drží a je rychlá
Ale to jsem odbočil, Fuji X-Pro3 je úplně jiná liga. Jak jsem ji poprvé dostal do ruky, krásně mi sedla, dobře se drží, vůbec se nedá srovnat s X-100s, rychlostí se vyrovná zrcadlovce, má k dispozici mnoho výměnných objektivů a výklopný displej, se kterým se dá fotit, máte-li ji pověšenou na krku jako Rolleiflex a street foto, aniž by si vás někdo všiml… U Fuji se mi moc líbí simulace různých filmů, které společnost dlouhá léta vyráběla: Superia, Xperia, Provia, Velvia, u X-Pro3 nový režim simulace filmu Classic Neg nabízí rozmanitější škálu barevných tónů. Musím říct, že simulace filmů je opravdu skvělá, žádný jiný fotoaparát ji neumožňuje.

fotovideo-01-2020--stranka-068---kopie.jpg

 

U X-Pro3 je výborný i druhý displej, který je na zadní straně toho vyklápěcího. Na něm si v menu můžete navolit, jaké informace chcete mít neustále na dohled, např. clonu, čas, ISO, simulaci filmu a další. Tento displej je zapnutý stále, ale má velice nepatrný odběr energie. Nelze na něm bohužel zobrazit fotografie, které jste pořídili. Novinkou je funkce HDR snímání, která kombinuje několik snímků vytvořených v jeden okamžik při jiné úrovni expozice tak, aby bylo dosaženo dynamického rozsahu, což se skvěle hodí při fotografování architektury. Výborná je i vícenásobná expozice, kdy si můžete navolit, jak spojit přímo ve fotoaparátu dvě fotografie.

l1180593.jpg

S X-Pro3 se skvěle ostří i za špatných světelných podmínek. Dokonce lze nastavit i omezení dosahu ostření od dvou nebo od pěti metrů do nekonečna, což je bezvadné při street fotografii. Měl jsem na X-Pro3 nasazen i skvělý objektiv 2/200 a musím říci, že i za špatných světelných podmínek v Mánesu na výstavě X-Photographers, kde byl X-Pro3 předváděn, ostřil rychle a přesně, a to i na clonu 2. Hledáček je na X-Pro3 bezkonkurenční, u bezzrcadlovek mi vyhovuje to, že okamžitě vidíte, jak exponovaná fotografie vypadá, což zrcadlovky neumožňují, viz mé přiložené fotografie.

l1180546.jpg

Takže když to shrnu

Musím říci, že X-Pro3 je skvělá a rychlá bezzrcadlovka v retro stylu, vypadá velice nenápadně, ale dokáže pořídit skvělé fotografie. Má snímač APS-C X-Trans BSI CMOS 4 se 26,1 Mpx a obrazový procesor X-Processor 4. O hledáčku jsem psal výše, je hybridní 0,5× OVF s 3,69 m-OLED EVF. Zaujal mě stavový informační displej a 3,0" skrytý dotykový displej s naklápěním o 180° a samozřejmě i možnosti výborné kvality videa: 4096 × 2160 px, 30p / 200 Mb/s, MOV, H.264, lineární PCM.

l1180589.jpg




Podrobný článek o uvedení novinky FUJIFILM X-Pro 3 najdete zde
.

 

Základní vlastnosti

Stabilizace obrazu:       elektronická
Rozlišení v Mpx:          26,1
Min. citlivost v ISO:     80
Max. citlivost v ISO:    51 200
Druh paměti:                SD UHS-II
Hledáček:                    hybridní multi
LCD obrazovka:          3"
Velikost snímače:        APS-C (crop 1,5×)
Druh snímače:             BSI-CMOS
Bajonet :                       Fujifilm X
Záznam videa:             4K (4096 × 2160 px)
Napájení:                     baterie Li-Ion
Vlastnosti těla:             kovové, 100% hledáček, živý náhled, připojení gripu, stavový displej
Zaostřovací body (křížové):      425
Scénické režimy:          HDR
Rozhraní:                    kabelová spoušť, mikrofonní vstup, Wi-Fi, sluchátkový výstup (3,5 mm), USB 3.1
Rozlišení LCD (px):     1 620 000
Barva:                         černá
Časosběr:                    ano
Cena těla:                    49 990 Kč

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.