Polovina Čechů tráví s mobilem víc času, než by si sami přáli. Samsung spouští adventní výzvu zdravého používání smartphonu

Publikováno: 6. prosince 2021 | autor Redakce
Polovina Čechů tráví s mobilem víc času, než by si sami přáli. Samsung spouští adventní výzvu zdravého používání smartphonu

Podle průzkumu z listopadu 2021 nadměrné používání mobilu přiznává přes 71 % mladých Čechů ve věku 18-26 let. Tipy expertů na digitální pohodu a netradiční adventní kalendář od Samsungu s 24denními výzvami si můžete vyzkoušet od 1. prosince.

Společnost Samsung spouští v Česku a na Slovensku pod názvem #SklapniMobil projekt Adventního kalendáře zdravého používání mobilu. Podle nedávných průzkumů totiž téměř polovina populace v produktivním věku a naprostá většina mladých lidí uvádí, že s mobilem tráví víc času, než by si sami přáli. Projekt #SklapniMobil svými tipy a podněty obohatili čeští i slovenští odborníci na duševní zdraví a digitální detox. Adventní výzva spočívá ve 24 jednoduchých denních úkolech, je otevřená od 1. do 24. prosince a přihlásit se do ní může prostřednictvím stránky sklapnimobil.cz každý.

Polovina Čechů tráví s mobilem víc času, než by si sami přáli. Samsung spouští adventní výzvu zdravého používání smartphonu

Polovina mladých lidí by z domu odešla raději bez peněženky než bez mobilu.

V rámci průzkumu, který uskutečnila v listopadu 2021 společnost Samsung na vzorku 1100 respondentů ve věku 18 až 65 let, vyšly alarmující údaje. Téměř polovina (47,5 %) Čechů se domnívá, že tráví u mobilního telefonu víc času, než by si přáli. Tento pocit má přitom o něco víc žen než mužů. Nejproblematičtější situace je však u mladé generace (18-26 let), která v podstatě už vyrostla s mobilem v ruce. Téměř tři čtvrtiny (71,5 %) jejích představitelů se svému mobilu věnuje víc času, než by chtěli a nadpoloviční většina (55,9 %) by z domova spíš než bez mobilu odešla bez peněženky. To vše dokresluje i fakt, že podle výzkumu má 46 % mladých mobil po ruce i u štědrovečerního stolu. „Výsledky tohoto výzkumu ukazují nejen, že pro mladé je mobilní telefon naprosto všudypřítomný společník, ale hlavně to, že si nadměrný čas strávený u mobilu sami uvědomují,“ komentuje adiktolog MUDr. Adam Kulhánek, Ph.D. „Je pravděpodobné, že to souvisí i s obdobím pandemie, kdy různé druhy digitálních závislostí v populaci vzrostly.“

Polovina Čechů tráví s mobilem víc času, než by si sami přáli. Samsung spouští adventní výzvu zdravého používání smartphonu

Adventní kalendář je dostupný na webu www.sklapnimobil.cz, kde se může (ale nemusí) jednoduše zaregistrovat každý, kdo se výzvy chce zúčastnit. V období od 1. do 24. prosince se zde otevře na každý den jeden snadný detox úkol, s jehož pomocí si můžete otestovat svůj vztah k používání smartphonu. Registrovaní účastníci dostanou výzvy e-mailem každý večer vždy pro nadcházející den, můžou na webu sledovat svůj pokrok, a navíc se zařadí do čtyř týdenních soutěží o telefony Galaxy Z Flip3 a Z Fold3, které lze díky ohebnému displeji snadno „sklapnout“.

Polovina Čechů tráví s mobilem víc času, než by si sami přáli. Samsung spouští adventní výzvu zdravého používání smartphonu

Adventní výzvu #SklapniMobil pomohli připravit odborníci na digitální závislosti a zdravý životní styl. Jsou mezi nimi Ing. Aneta Baklová, Ph.D., koučka digitálního detoxu, MUDr. Adam Kulhánek, Ph.D., adiktolog a kouč soft skills a PhDr. Marek Madro, Ph.D., psycholog a zakladatel internetové poradny IPčko.sk. V doprovodném dokumentu uvádíme jejich 5 tipů, jak krotit závislost na mobilu.

5 tipů odborníků, jak krotit závislost na mobilu

Během adventní výzvy Samsungu #SklapniMobil si můžete vyzkoušet 24 jednoduchých denních úloh, které vám pomůžou s digitálním detoxem.

Společnost Samsung spouští v Česku a na Slovensku pod názvem #SklapniMobil projekt adventního kalendáře zdravého používání mobilu. Projekt pomohli připravit odborníci na digitální závislosti a zdravý životní styl. Jsou mezi nimi Ing. Aneta Baklová, Ph.D, koučka digitálního detoxu, MUDr. Adam Kulhánek, Ph.D., adiktolog a kouč soft skills a PhDr. Marek Madro, Ph.D., psycholog a zakladatel internetové poradny IPčko.sk. Jejich podněty lze stručně shrnout do několika následujících bodů:

  1. 1. Zmapujte své chování

Koučka digitálního detoxu Aneta Baklová doporučuje začít u přehledů, které najdeme v nastavení svého smartphonu v sekci Digitální pohoda nebo Čas strávený u obrazovky. Jak dlouhou dobu denně trávím před displejem? Které aplikace mi berou nejvíc času? Dále si můžeme si klást i hlubší otázky, například při jakých činnostech a kdy po mobilu saháme nejčastěji. Jsou příčinou stres, nebo nuda? Lze tyto impulzy využít jinak?

  1. 2. Najděte si v životě přirozené odměny

Při hraní her či nutkavém používání sociálních sítí se v mozku vyplavuje dopamin, hormon, který způsobuje pocity štěstí. Dopamin se ale uvolňuje také po sportu, dobrém jídle, nebo když trávíme čas s lidmi, které máme rádi. „Najděte si ve svém životě přirozené odměny, při kterých můžete na chvíli odložit mobil,“ radí adiktolog Adam Kulhánek.

  1. 3. Stanovte si časový rámec

„Předejít online závislosti můžete tím, že si nastavíte jasný časový rámec, jak dlouho a k čemu budete internet a technologie v daný den používat,“ říká Adam Kulhánek. Aneta Baklová dodává, že to lze ve většině smartphonů snadno nastavit s pomocí časových limitů pro jednotlivé aplikace.

  1. 4. Dělejte si pauzy

„Hlavním projevem online závislosti je tzn. salience. Stav, kdy telefon, hra nebo sociální sítě uživatele naprosto pohltí, až zapomene na čas,“ pokračuje Adam Kulhánek. Rychlým řešením je dát si při online zábavě krátkou pauzu. Stav pohlcení se tím ihned přeruší.

  1. 5. Najděte podporu u svých blízkých

Rozhodnutí dát si digitální detox nebo se odpojit se na nějakou dobu z online prostředí může být pro některé poměrně jednoduché a pro jiné zase náročné, může vyvolávat až stavy úzkosti. „Pokud se rozhodnete pro digitální detox, informujte o tom své přátele, rodinu a blízké a požádejte je o partnerství a podporu,“ radí psycholog Marek Madro.

Web s adventním kalendářem zdravého používání mobilu #SklapniMobil je již otevřený pro zájemce o tuto netradiční výzvu. Nejde však o terapeutický nástroj. „Výzva je koncipovaná tak, aby vás především bavila. Doufám však, že si v rámci plnění úkolů přijdete na něco, co vám pomůže změnit přístup k digitálním technologiím,“ uzavírá spoluautorka kalendáře a koučka Aneta Baklová.

Adventní kalendář zdravého používání mobilu #SklapniMobil začne denní výzvy zveřejňovat od 30.11 ve 20.00. Spolu s dalšími informacemi je najdete na webu www.sklapnimobil.cz.


Už máte prosincové vydání časopisu FotoVideo?

Minulé vydání nám neprošlo díky krásné obálce Adolfa Ziky na prudérních a nemožných sociálních sítích, a tak jsme zvědavi, co s těmito sítěmi a jejich cenzory udělá naše aktuální prosincová obálka z dílny Gabriely Ksandr. Ale pojďme k věci a nechme sítě sítěmi!

V tomto vydání, které jsme vám namixovali z přebytku krásných materiálů a v duchu si potvrdili, že zase někdy musíme udělat nějaké trochu větší, najdete například moc zajímavé rozhovory s fotografy, kteří jsou opravdovými profíky. Jak už se stalo v pár předchozích číslech tradicí, přivádíme vám opět někoho z ciziny. Lorenz Holder bydlí kousek za hranicemi a tvoří na zajímavých lokalitách doslova fotografické obrazy. Velmi sympatická, španělská fotografka Marina Cano je pro změnu zase nejraději ve své milované Africe a v žánru wildlife si výborně rozumí s Vladimírem Čechem. Je to velmi zajímavý dvojrozhovor o jejich náročném focení a cestách divočinou za překrásnými záběry.

Časopis FOTOVIDEO 2021 12

A co takhle si prohlédnout skvělé práce Lucie Horůckové, čerstvě oceněného Kevina V Tona a přečíst si nádherné povídání o výpravách do makro světa s Veronikou Souralovou, která si k nám na chvíli odskočila od své náročné práce v Czech Photo Centru. Ve výčtu skvělých autorů prosincového FotoVideo samozřejmě nesmí chybět ani přední fotograf TASR Martin Baumann s jeho záběry které můžete vidět v řadě nejen slovenských médií.

Časopis FOTOVIDEO 2021 12 obsah

Ve svém výčtu doporučených článků se samozřejmě vždy dostaneme k praktickým materiálům Petra Březiny a spoustě novinek ze světa techniky. S napětím jsme očekávali, jak dopadne dvanácté kolo soutěže Fotograf roku na téma STOPY, se kterým jste se poprali opravdu dokonale. Přečtěte si výsledky a my se vám mezitím přiznáme, že jsme s průběhem této naší největší celostátní fotografické soutěže velmi spokojeni, protože roste a vzkvétá a my v redakci rádi každý den sledujeme nové a nové snímky z již započatého, dvaadvacátého ročníku.

Mějte se pohádkově, užijte si prosinec třeba i s tímto snad vydařeným FotoVideem občas v rukou a my se těšíme na setkání s vámi v ročníku dalším.

A určitě si nezapomeňte prohlédnout některé z videí, která vám v našich článcích nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se mnohem a mnohem více…

Pozor! Už se můžete pilně věnovat třetímu tématu 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Černobílý příběh má uzávěrku přesně s koncem roku 20211, tedy 31. 12. 2021

Fotografie založená na vyvážení kontrastu černé a bílé. Kvalitní černobílý snímek by měl být zamýšlen jako monochromatický v momentě stisku spouště. Černobíle můžeme ztvárnit všechny dostupné náměty. díky absenci barev lze černobílou zařadit k těžším fotografických žánrům vyžadujícím cit k detailu a preciznost při zpracování.

Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Časopis FOTOVIDEO 2021 12 obsah

Vybírejte s námi z prosincového vydání časopisu FotoVideo:

INTERVIEW: LORENZ HOLDER

„Podle mého názoru je nejdůležitější cíl…“

INTERVIEW: LORENZ HOLDER

ROZHOVOR: VERONIKA SOURALOVÁ

„Fotografie mravenců mě přivedly k soutěži Czech Press Photo.“

ROZHOVOR: VERONIKA SOURALOVÁ

FOTOUDÁLOST: FotoŠkoda FEST je úspěšně za námi

A můžeme se těšit na jaro ve dnech 30. 5. - 5. 6. 2022.

FOTOUDÁLOST: FotoŠkoda FEST je úspěšně za námi

PRAXE: TISK, NEBO MOKRÝ PROCES?

Co na to Libor Rambousek technický ředitel CEWE?

PRAXE: TISK, NEBO MOKRÝ PROCES?

TECHNIKA: Konec benzínových agregátů v Čechách?

Bateriové centrály EcoFlow DELTA Max a DELTA mini.

TECHNIKA: Konec benzínových agregátů v Čechách?

TECHNIKA: Tamron 28-75 mm F 2.8 Di III VXD G2

Jak nám vyšel v redakčním testu?

TECHNIKA: Tamron 28-75 mm F 2.8 Di III VXD G2

FOTOGRAF ROKU: KOMU PATŘÍ VÍTĚZSTVÍ VE 12. KOLE?

A poslední téma 21 ročníku naší velké soutěže je vyhodnoceno…

FOTOGRAF ROKU: KOMU PATŘÍ VÍTĚZSTVÍ VE 12. KOLE?

… a samozřejmě další na jeho stránkách…

Nové předplatné časopisu FotoVideo a další nové dárky. Chcete batoh, tašku? Vyberte si některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro, paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

FotoVideo podvanácté

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.