Petr Jan Juračka - ambasador značky Nikon - vystavuje v Praze!

Publikováno: 9. února 2017 | autor Redakce
Petr Jan Juračka

Nikon Photo Gallery uvádí od 16. února 2017 pro veřejnost výstavu českého vědce, fotografa, cestovatele a čerstvého ambasadora značky Nikon Petra Jana Juračky Vzpomínky na svět.

VZPOMÍNKY NA SVĚT / PETR JAN JURAČKA

16.2. - 20.3. 2017

Nikon Photo Gallery

Újezd 19, Praha 1 - Malá Strana

Petr Jan Juračka není typem fotografa, o kterém by se dalo říci, že fotí “něco”. Není to ani krajinář, ani fotograf zvířat, či horolezec, byť se všem těmto disciplínám velmi často a rád věnuje. Pokud se ale „něco“ jeho celoživotní tvorbou táhne jako rudá nit, je to jeho zájem o přírodu. V současné době působí jako vědec na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde se stal doktorem hydrobiologie a kde se plně věnuje fotografii vědy, vědců a zejména dokumentaci mikrosvěta, který je běžnému pohledu beznadějně skryt. Při své práci tak používá speciálních světelných a elektronových mikroskopů, aby mohl mnoha tisíckrát zvětšovat mikroskopické struktury nových, doposud nepopsaných druhů korýšů z celého světa, semínka orchidejí či sotva několik mikrometrů veliké fosilie z druhohor. Jen co dokončí svou práci ve sklepích akademické půdy, nasazuje mačky a vyráží do hor či skal načerpat zpět nezměrnou touhu po dobrodružství a přírodě. "Fotografie pro mě není jen strohým dokumentem reality, ani objektivní výpovědí. Je to cesta, intimní zpověď a způsob života. Bez fotografie, potažmo časosběru a filmu, bych jen těžko mohl dosahovat takového naplnění, jako s hledáčkem u oka,” vysvětluje Petr, jak důležitou roli v jeho životě hraje fotografie.

Petr má za sebou více jak padesát výstavních projektů, je držitelem několika mezinárodních fotografických cen, jeho fotografie se objevují na titulkách knih, tuzemských i mezinárodních časopisů. Jakýkoliv výběr jeho fotografií, který by se snažil postihnout široké spektrum jeho prací, by působil nesourodě, výstava se tedy zaměřuje pouze na jednu z disciplín, které se nesou Petrovou cestou napříč světem, krajiny. Mnohé z vystavených snímků byly pořízeny v situacích, kde nebylo možno použít stativ, na některé bylo jen pár vteřin času. Ať už se jedná o pomíjivé okamžiky v rámci obtížného výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2, momentky fotografované z jedoucího auta africkou savanou, večerní nálady grónského treku, anebo společný výlet s dětmi v okolí rodných Pardubic. Přesto, ale možná právě proto, při pohledu na tento výstavní celek dolehne na návštěvníka chuť vydat se ven, a fotit.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.