PETER ŽUPNÍK / Paměti noci / Praha 1983

Publikováno: 19. července 2017 | autor Redakce
Peter Župník

Nikon Photo Gallery uvádí od 20. července 2017 pro veřejnost výstavu fotografií Petra Župníka Paměti noci – Praha 1983 / Bleskovýma očima.

PETER ŽUPNÍK - PAMĚTI NOCI / PRAHA 1983

20.7. - 20.8. 2017

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 - Malá Strana

Více informací zde

Peter Župník je známý především jako jeden z nejvýraznějších členů tzv. „Slovenské nové vlny“. Na progresivní skupinu osmi slovenských předrevolučních absolventů FAMU upozornila koncem 80. let historička fotografie Anna Fárová. Peter Župník se v rámci skupiny vyprofiloval jako nejpoetičtější z autorů, zároveň se jako jediný obešel bez tzv. inscenované fotografie. Bohatě si vystačil s realitou a obrovskou fantazií a imaginací. Župníkovy černobílé fotografie vycházely z černobílé reportážní fotografie, od počátků však nesly stopy poetičnosti a smyslu pro surreálno. Postupně vykrystalizoval nezaměnitelný autorův rukopis jemných zásahů do černobílé fotografie formou domalby. Výsledné fotografie jsou působivé posunem hranic reality, nacházejí skryté tajemné významy pod povrchem všedních věcí a výjevů. Předměty, příroda, krajina, město, architektura, lidi i zvířata na fotografiích Petra Župníka se přetavují v symboly, předávají nám vzkazy z našeho podvědomí či kolektivního nevědomí, jsou vstupní bránou k hlubokým tušeným vrstvám ukrytým pod povrchem všedního, běžného, poznaného.

Soubor Paměti noci – Praha 1983 / Bleskovýma očima je v Praze představen vůbec poprvé. V roce 2003 byl v jiné podobě, převážně formou diptychů, prezentován v Českém centru v Paříži. Soubor je zde doplněn o několik velkoformátových tisků na papíře a dřevě a také o několik originálních fotografických zvětšenin s domalbou.

Peter Župník se narodil 14. 8. 1961 v Levoči na východním Slovensku. Po maturitě na Střední škole umění a řemesel v Košicích v roce 1980 zamířil do Prahy coby jeden z objevů legendárního profesora Šmoka, který pro katedru fotografie FAMU hledal nejvýraznější talenty na středních výtvarných školách bývalého Československa. Župník FAMU absolvoval v roce 1986, od té doby je ve svobodném povolání. V 80. letech se stal členem výtvarné skupiny MOST, je členem sdružení Pražského domu fotografie a členem legendární Slovenské nové vlny. Od poloviny 90. let Peter Župník žije a tvoří v Paříži.

Fotografie Petra Župníka jsou součástí kolekce Evropského domu fotografie v Paříži, najdeme je v Centru Georges Pompidou, v Elysejském muzeu v Lausanne, v UMPRUM v Praze a v soukromých sbírkách.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 20. srpna  2017.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.