Osobnosti české fotografie 2021

Publikováno: 14. dubna 2022 | autor Redakce
os-cena-2019-13.jpg

Asociace profesionálních fotografů ČR udělila již podevatenácté prestižní ocenění Osobnostčeské fotografie.

Fotografie je bezesporu jedním z nejrozšířenějších, ale také nejsrozumitelnějších nástrojů komunikace. Díky soudobým technologiím, zejména sociálním sítím jsme fotografickými obrazy někdy až zahlceni, unaveni a ztrácíme rozlišovací schopnost, co je dobrá fotografie a co skutečné sdělení jejího tvůrce.

Také proto je zde ocenění APF ČR Osobnost české fotografie. I přes pokračující nepříznivou situaci v důsledku celosvětové pandemie, vznikla v předešlém roce pozoruhodná řada knih, projektů a výstav, za kterými stojí naši přední fotografové, teoretici, galeristé, či nakladatelé.

os-cena-2019-13.jpg

Těm je především určeno toto ocenění APF ČR, které Asociace již před 3 lety rozšířila o podporu mladých tvůrců a ve spolupráci s OOA-S (Ochrannou organizací autorskou) udílí rovněž novou finančně dotovanou cenu určenou fotografům do 30 let.

Věřme, že současná agrese Putinovského Ruska, která nejen zásadně mění životy sta-tečných Ukrajinců, ale nás všech, nezastaví ten nevyčerpatelný tok kvalitních a originálních fotografických obrazů a vizí jejich tvůrců, které budete mít možnost ocenit i v příštím jubilejním 20. roce této nejvýznamnější fotografické ceny v naší zemi.

Na realizaci této ceny se podílel především přípravný tým Osobnosti (Jan Pohribný, Rudolf Jung, Jan Rasch a Petr Štěpán), správní rada APF, ale i mnozí teoretici, kurátoři, fotografové z řad APF i mimo ni. Nominace, kterých pro tento ročník přišlo v některých kategoriích opět hodně, můžete nalézt na webu APF.

Jedenáctičlenná odborná porota pod předsednictvím Zdeňka Lhotáka, ve složení Štěpánka Stein, Veronika Souralová, Pavlína Vogelová, Jaroslav Fišer, Josef Moucha, Zbyněk Illek, Petr Zhoř, Martin Vybíral, Ota Karlas a Josef Husák, rozhodla, po pečlivém studiu podkladů, o udělení cen Osobnosti následovně:

Nositelem titulu Osobnost české fotografie za rok 2021 je Tomáš Pospěch Byl nominován Prof. Vladimírem Birgusem, Milošem Ficem a Zdeňkem Lhotákem zejména za jeho podíl na publikaci Koudelkových Deníků a knize Nová Sedlice fotografií Pavla Vavrouška vydané v minulém roce.

01-pavel-vavrouaek-nov†-sedlica.jpg

Seznam pracovních rolí Tomáše Pospěcha je nezvykle dlouhý – je historik a teoretik umění, fotograf, pedagog, vizuální umělec, kurátor a nakladatel. Za sebou má velké množství výstav a publikací. Jako historik umění a fotograf se Tomáš Pospěch zaměřuje na současné evropské výtvarné umění a fotografii.

Nositelem titulu Osobnost české fotografie 2021 – za dlouhodobý přínos fotografii je Karel Cudlín

Autor má za sebou bezpočet spoluprací s různými periodiky, vydavatelstvími a s televizí (nejen u nás, ale i v zahraničí). Vytvořil řadu cyklů – a také byl jedním z oficiálních fotografů Václava Havla. To vše si zaslouží pozornost, ale nejvíce si cením dlouhodobé konzistentnosti a opravdovosti Karlovy tvorby. Zaměřuje se na témata, která jsou podnětná, závažná, mnohdy jsou jeho snímky letmým dotykem okamžiku – a přesto tak výmluvná, drsně pravdivá či hřejivě lidská.

karel-cudlin-05.jpg

Nositelem titulu Osobnost mladé české fotografie 2021 – do 30 let je Kateřina Sýsová

Loni s úspěchem završila bakalářský stupeň Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě a zůstává též studentkou Ateliéru fotografie II a Teorie a dějin moderního a současného umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové / UMPRUM. Je nositelkou ocenění 2. pořadím v kategorii Osobnost mladé české fotografie za rok 2020 – do 30 let. Fotografii se věnuje jak prakticky, tak teoreticky a kurátorsky.

burty-1146-edit-2.jpg

Druhé místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2021 – do 30 let získala Kristýna Vacková Byla nominována prof. Vladimírem Birgusem. Třetí místo v kategorii Osobnost mladé české fotografie 2021 – do 30 let získal Jakub Pavlík Byl nominován Rudo Prekopem.

V kategorii Fotografická publikace roku 2021 byla porotou oceněna kniha Josefa Koudelky: Deníky

Knihu nakladatelství Torst realizoval netoliko vydavatel Viktor Stoilov, či snad sám autor, Asociací profesionálních fotografů ČR dvakráte již vyznamenaný. Vznikla díky dlouhodobému zájmu a osobnímu nasazení nominovaného fotografa a historika umění: po dva roky pročítal osmašedesát záznamníků, aby vypsal pasáže, z nichž sestavil pamětihodnosti o více než čtyřech stovkách tiskových stran.

koudelka-deniky-01.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.