Minifolio | Tomáš Culka – specialista tématu měsíce: Mojí krajinou

Publikováno: 9. října 2019 | autor Redakce
tomas-culka-havrani-skala.jpg

„Miluji přírodu. Když stojím zcela osamocen kdesi na skále, obklopen tichem a tmou, která se pomalu začíná rozpouštět, a já s napětím očekávám, jaká představení a neopakovatelné chvíle si dnes paní příroda připravila,“ píše o sobě Tomáš na svých webových stránkách a já jsem se rozhodla s ním udělat malý rozhovor do našeho časopisu na krásné téma Mojí krajinou.
Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Tomáš Culka, www.tomculka.cz , www.facebook.com/tomas.j.culka, www.instagram.com/tomas.j.culka

Ahoj Tome, nejdříve bych ti ráda poděkovala za rozhovor pro náš časopis. Čím je pro tebe krajinářská fotografie?

Ahoj, Simono. Děkovat není třeba, jsem za tuto milou příležitost vděčný. Krajinářská fotografie je pro mě určitým prostředkem pro dobití energie, příležitostí vyčistit si hlavu a celkově zrelaxovat. Stačí k tomu jedno povedené svítání a mám energie na několik dalších dnů. Také to je pro mě způsob, jak být sám, daleko od lidí, od starostí. Bohužel s tím, jak se stala fotografická technika dostupnější, ne zřídka se stává, že na známých vyhlídkách se tísní hned několik fotografů a na dostupnějších místech, jako je Křížový vrch, se sejde i třicet fotografů najednou. Na úplném začátku se pro mě fotografování pomalu stalo vášní, či dokonce posedlostí se všemi příznaky závislosti. Odkládal jsem důležité věci na poslední chvíli, v noci jsem se často budil a přemýšlel o lokacích nebo nad způsobem editace snímků. To naštěstí postupně odeznělo. Vzhledem k pracovnímu vytížení se do přírody dostanu málokdy, a tak se ty chvíle snažím užít. Nakonec je mi i jedno, vyjdou-li podmínky, či nikoli. Samotné fotografování je pro mě už jen třešnička na dortu, takový doplněk, zpestření toho pobytu v přírodě. Možná kdybych byl kuřák, stačilo by mi, kdybych si na tom kopci jen zapálil.

tomas-culka-autoportret.jpg

Kde bereš inspiraci? Je někdo, koho rád sleduješ a je pro tebe třeba vzorem?
Inspirace přichází tak nějak sama. Vídám fotografie ...

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.