Minifolio | Dagmar Stříbrná – specialista tématu měsíce: Luční kvítí

Publikováno: 1. září 2019 | autor Redakce
dagmar-stribrna-img-2341----kopie.jpg

Dáša Stříbrná je již několik let vynikající administrátorkou uzavřené facebookové skupiny Fotograf roku, kterou aktivně navštěvuje aktuálně 9135 nejen fotografů, ale i fanoušků naší soutěže, kterou časopis FotoVideo každý rok pro vás pořádá. Dáša žije ve Slaném nedaleko Kladna a focení je pro ni koníčkem a velkou vášní. V její tvorbě naleznete nejen různé květy, ale i zvířata, divokou přírodu a samozřejmě makro. 
Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Dagmar Stříbrná, www.facebook.com/dagmar.stribrna.1

Ahoj Dášo, v první řadě ti chci poděkovat za rozhovor pro FotoVideo. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho fotíš a jakou techniku nejčastěji používáš?

Lásku k focení ve mně asi s největší pravděpodobností probudil taťka, se kterým jsem v dětství trávila dlouhé hodiny ve fotokomoře. A jakmile to bylo možné, pořídila jsem si malý Olympus Mju a dokumentovala zážitky. V roce 2007 jsem si koupila bezzrcadlovku Sony R 1 a půl roku poté svou první zrcadlovku Canon 50D s makroobjektivem, protože to už jsem věděla, jakým směrem se moje fotosnažení bude ubírat. Ale pořád to bylo jenom takové občasné toulání loukami. Vážně jsem focení začala brát asi před pěti lety, paradoxně díky Facebooku, kde jsem poznala spoustu stejných nadšenců. Dneska se mnou na fotolovy jezdí Canon 80D (jako záloha slouží Canon 70D), makroobjektiv Sigma 150/2,8 po utopení v rybníce nahradil skvělý Canon 100/2,8 L IS USM. Před rokem jsem fotovýbavu rozšířila o teleobjektiv Sigma 150−600/5,0−6,3 DG OS HSM Contemporary. Nesmím zapomenout na další moje oblíbené sklo, a to Canon 70−200/4.

Ráda jsi používala stará manuální sklíčka. Je to tak doposud? A pokud ano, jaká sklíčka používáš a co se ti na nich líbí?

...

Celý rozhovor si můžete přečíst v zářijovém vydání FotoVideo!
Více o obsahu zářijového vydání najdete zde.

fv09-2019-web3.jpg

fotovideo-2019-09-titulka-03-1000px.jpg
Rozhovor s fotografkou Gabrielou Ksandr

fotovideo-2019-09-img-0110-v4-1000px.jpg
Na titulní stránce je snímek od Barbory Gajové



Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.