MÉDIUM: FIGURA

Publikováno: 17. července 2017 | autor Redakce
 Foto © Galerie hlavního města Prahy, Dominik Lang Dívka s holubem / Girl with Pigeon 2015 (2017)

Výstava volně navazuje na úspěšný projekt Galerie hlavního města Prahy Neklidná figura. Exprese v českém sochařství 1880–1914, který získal ocenění „skupinová výstava roku 2016“.

Médium: figura je kurátorským výběrem prací českých a slovenských umělců zabývajících se tématem figury v současnosti. Výstava se neomezuje pouze na klasické sochařské pojetí. V centru zájmu nyní stojí figura, médium, k němuž je možné se vztahovat prostřednictvím různých historických i osobních odkazů – od řeckého kanonického zobrazení jako východiska, přes práci s videem, filmovým pásem, fotografií až po instalaci a vyprázdnění tělesnosti.

V úvodu se návštěvníkům představuje „sen o soše“ Pavly Scerankové, sochařky, pracující s původním návrhem svého otce, akademického sochaře Petera Sceranky. Jedná se o neexistující Zakázanou sochu (2011), nerealizovaný pomník parašutistům. Na nenápadném diapozitivu je zobrazena autorka, dítě sedící na ramenou sochaře.

Umělci jako figuranti vystupují na videích v první, tmavé místnosti. Jedná se o Jiřího Kovandu, Jána Mančušku, Pavlu Scerankovou a Evu Koťátkovou, kterou zastupují školní děti. Postupně výstava přechází do prosvětlenějších místností přes dílo Romana Štětiny, který se navrací ke kanonické řecké soše Doryforos, Radka Brousila a jeho gesta a působení energie ruky na amorfní tvary, až po prezentaci Martina Kohouta, jenž objevuje třetí prostor fotografie.

Řeckého ikonického hrdinu Vozataje (2017) si vybrala za námět ke zpracování Anna Hulačová, u níž se prolíná současný jazyk digitálního tisku se sochařskými „klasickými“ postupy. Hrdinka Siri, bez určitého pohlaví, z uživatelského prostředí značky Apple oslovila Marii Tučkovou, absolventku katedry fotografie pražské Umprum. Její práce představuje upřímnou výpověď nejmladší generace o současných vztazích ve světě virtuálního prostředí internetu (You Are Looking for Love in All the Wrong Places, 2017). Starší z absolventů téže katedry Jiří Thýn je autorem inscenovaných znepokojujících fotografií „bez tváře” z cyklu Best before (20032004) a světelného lightboxu Hledání monumentu (2016) představeného na Manifestě 11. Lightbox jako objekt prezentuje také instalace Jána Mančušky Body of Progress (2009), dílo zakoupila předloni Galerie hlavního města Prahy do svých sbírek. Je modernistickým odkazem na filmové médium s rozpohybovanou lidskou rukou na jednotlivých políčkách pásu.

Do nitra lidského srdce (Searching for the Heart of Gold, 2017) se dostávají Johana Pošová a Barbora Fastrová, fotografky tvořící poetické autorské duo. Absolvent sochařského ateliéru Dominika Langa a Edith Jeřábkové Jan Boháč reinstaloval Dámské a pánské oddělení (2014) a vytvořil plošnou figuru ve vitrínové stěně, paralelní s průjezdem pod Colloredo-Mansfeldským palácem. V této místnosti již Langova Dívka s holubem (2015) usíná. Avšak úplným koncem výstavy je sklenička s vodou s nápisem Množství vody, které jsem dokázal udržet v ústech a dosud se nevypařila (2006), symbolický „vzkaz” od Jána Mančušky doprovozený fotografií Silly Dreams Came from the Stomach (2017) Valentýny Janů, nejmladší z umělců uzavírající výstavu Médium: figura. Výstava graduje do prosvětleného finále.

Architekta výstavy a sochaře Dominika Langa zastupují Dívky s holubem (2015) „pomáhající“ instalovat – lepit popisky, věšet fotografii… Holčičky zpřítomňují galerijní provoz a zároveň rozehrávají svůj vlastní příběh. Jejich forma je vypůjčená od Langova tatínka, sochaře Jiřího Langa (19271996), který zanechal stejnojmennou sochu z poloviny padesátých let minulého století opuštěnou ve svém ateliéru.

Kromě „holčiček“ prochází výstavními místnostmi také „chlapeček“ se svou matkou v rámci performance světově uznávaného umělce Romana Ondaka Teaching to Walk (2002). Žena přichází do galerie, aby zde učila svého ročního syna chodit. Tato performance se opakuje každý den a trvá 30 minut.

Výstavou se zároveň prolínají performance mladých autorů (Viktor Dedek, Roman Štětina, Marie Tučková, Barbora Fastrová + Johana Pošová), probíhající v rámci doprovodných programů.

Sandra Baborovská

 

„Výstava „Médium figura“ je unikátní příležitostí seznámit se s prací současných českých a slovenských umělců, kteří svým uměleckým vyjádřením nereflektují pouze „klasické“ sochařské pojetí, ale využívají celé spektrum moderních přístupů, což dodává projektu mezinárodní formát.“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

 

MÉDIUM: FIGURA

14. 7. – 8. 10. 2017

Kurátorka výstavy: Sandra Baborovská

Architekt výstavy: Dominik Lang a Dívka s holubem

Grafické řešení: Jakub Samek, Martin Groch

Instalace a produkce, vedoucí: Diana Brabcová

PR a marketing, vedoucí: Michaela Vrchotová

Doprovodné programy: Zuzana Pištěková

Vzdělávací programy, vedoucí: Lucie Haškovcová

Anglický překlad: Lucie Vidmar

Redakce textů: Renata Tomanová

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.