Laterna magika: nové vizuální divadlo se blíží ke své premiéře

Publikováno: 15. března 2017 | autor Redakce
Foto: Benjamin Peguero

Film, fotografie, vizuální média patří neodmyslitelně k historii souboru, který už jen dva roky dělí od velkého jubilea. Laterna magika, dnes jeden ze souborů Národního divadla, představuje nejen originální spojení divadla a filmu, které ve své době působilo i v celosvětovém kontextu revolučním dojmem.

Dodnes se stále vrací k původním principům, které ve své jednoduchosti zůstaly nepřekonané, ale jsou také velmi těžko uchopitelné. Jak propojit film či další vizuální projekce s děním na scéně, aby ani jedna ze složek nebyla degradována na přísluhu té druhé?

Laterna magika hledá novou cestu také prostřednictvím inscenace, která bude mít premiéru 23. března 2017, ale jako work in progress je uváděna v průběhu celé sezony. Inscenace se vyvíjí od reprízy k repríze a po každé z nich následuje diskuse tvůrců s diváky, kteří mohou hned zareagovat se svými připomínkami.

Proč začala zajímat nás? Od premiéry si tvůrci slibují navázat na tradici Laterny magiky jako divadla, pro které je film či projekce nezastupitelná složka. V roce 2014 se Laterna magika inspirovala přímo dějinami fotografie, když pod vedením režijního dua SKUTR vytvořila inscenaci Human Locomotion přibližující život průkopníka fotografie Eadwearda Muybridge (inscenace je stále na repertoáru). Nyní se technologie stává opět především nástrojem.

Nová inscenace Cube vychází z jednoduchého scénografického tvaru kostky, krychle – prostoru, do něhož je možné nahlížet a to také diváci prostřednictvím jednotlivých obrazů mohou: rozehrává se před nimi řada výjevů, které mají společnou právě tuto scénografickou a vizuální inspiraci, ale každý vytváří jiný příběh, jinou situaci nebo asociaci. Někdy jen poetický obraz, jindy téměř mikrohru. V každé části je tanec a pohyb spojen s jiným vizuálním principem, a tak se stává inscenace také laboratoří, místem, kde je možné vyzkoušet, kudy by se Laterna magika mohla ubírat dál.

Základní tvůrčí tým tvoří vedoucí uměleckého souboru Laterny magiky Pavel Knolle, který se pod projekt podepisuje jako režisér, scénárista a také autor scény a kostýmů, spolu s choreografy Davidem Stránským a Štěpánem Pecharem, kteří se na tvorbě podílejí stejnou měrou. Moderní hudbou inscenaci podložil Jan Šikl a o projekce se starají vizuální umělci Jan Hladil a František Pecháček spolu s kameramanem Markem Brožkem.

S Pavlem Knollem, který v lednu oslaví padesátiny, ale stále ještě vystupuje v roli Smutného klauna v legendární inscenaci Laterny magiky Kouzelný cirkus, jsme přinesli rozhovor v únorovém vydání časopisu FotoVideo.

Soutěž s Laternou magikou

K chystané premiéře Laterny magiky Cube jsme pro čtenáře připravili fotografickou soutěž. V hlavní roli nové inscenace se ocitá jednoduchý, ale důmyslný geometrický tvar – kostka, krychle. Základní inspirací byla tvůrcům v Laterně magice Rubikova kostka, ale kolik jiných motivů kostky se denně objevuje kolem nás? I v přírodě ve světě minerálů narazíme na krychlový tvar minerálů (pyrit, fluorit, kamenná sůl). Kostky jsou všude kolem nás – do tvaru krychlí se halí většina aglomerace, chodíme po dlažebních kostkách, kostkový cukr si dáváme do kávy. A v dvourozměrné podobě se čtverce a kostky dostávají na tkaniny, hrajeme na nich šachy a dámu…

Pravidla a podmínky soutěže najdete ZDE.

Výsledky soutěže najdete v připravovaném dubnovém FotoVideo (od 23.3. v prodeji)


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.