Inspirace/Rozhovor: Petr Zhoř – fotografická reologie

Publikováno: 30. září 2019 | autor Redakce
no-30-782-,-2004-1-.jpg

„Zhoř zobrazuje dění světla, jeho fotografie tedy patří k rodokmenu optiky jako prostředí, v němž se osoby, věci a situace jeví, a dění příběhů, které nás odkazují do oblasti narace, vyprávění. Pokud bychom chtěli shrnout vše, tak pro tvorbu Petra Zhoře jsou charakteristické světelné kaligrafie, neklidné městské scenérie a figuríny…“ Hned v úvodu jsme použili citaci z předmluvy Michala Janaty ke knize Fotografie, kterou Petr Zhoř v tomto roce vydal v nakladatelství KANT.

Držím v ruce vaši knihu Petr Zhoř Fotografie No. a přemýšlím, jak začít. První černobílá tvorba je datována do roku 1967 a pak krásné portréty z roku 1971 a tak dál. Kdy jste vlastně s focením začal?

Moje první fotografie vznikla v roce 1960, tedy ve dvanácti letech, ale vážněji jsem toto médium začal brát až po patnáctém roce věku. Co by se mohlo považovat za tvorbu, začalo vznikat ještě o něco později, těžko se o tom mluví, kdy nastal onen zlom k uvědomělé činnosti.

no-30-660,-2017-.jpg

V našem časopise jste se objevil už několikrát, myslím v letech 2013 a 2014, jednou to bylo o portrétech a podruhé o kouzlení světlem. To jsou hlavní dva směry vaší tvorby, které se postupem času různě střídají a prolínají. Je to tak?

Tak jednoduché to není, z knihy lze vypozorovat vývoj v čase a použitých prostředcích, z prvotních portrétů vznikaly fotografické symboly s určitým přesahem, k těm se pak přidaly figuríny, kresba světlem a hlavně barva, zpočátku modrá, jejíž tonalita mě vždy fascinovala, měl jsem pocit, že moje fotografie umocňuje. To vše jsou jenom prostředky k mým ne vždy jednoduchým fotografiím, v nichž upřednostňuji tajemství, náznak, reflexi nebo detail, který vytváří atmosféru místa nebo činu. Jsem vždy rád, když se má fotografie stane odrazovým můstkem pro divákovu fantazii, prvoplánové obrazy nesnesou mnohdy víc než jeden pohled.

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.