Galerie Josefa Sudka představí harmonii světů

Publikováno: 8. června 2017 | autor Redakce
josef-sudek-z-cyklu-vzpominky-1972-2-gf32969.jpg

Galerie Josefa Sudka, spravovaná Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, uvede novou výstavu, která je tentokrát věnována fotografiím samotného Josefa Sudka. Aktuální výběr z jeho díla je zaměřen na snímky zachycené při návštěvě výstavy Johannes Kepler a Praha, která se konala v roce 1972 v pražském Belvedéru. Výstava v Galerii Josef Sudka bude pro veřejnost zpřístupněna 15. června a potrvá do 17. září 2017.

Renesanční letohrádek Belvedér (nazývaný také Letohrádek královny Anny) a sousedící Královské zahrady byly Sudkem snad nejčastěji zachycovanými objekty. Roku 1972 se tudy vydal na výstavu Johannes Kepler a Praha, která ukazovala astronomické přístroje, matematické i hudební nástroje připomínající přesvědčení o provázanosti lidského nitra s universem v době Rudolfa II. Sudek byl vystavenými předměty fascinován, v kompozicích fotografií využil reflexy skleněných tabulí, dráty a jiné instalační prvky. Výsledné dílo hraje tvary, světly i stíny a vytváří „manýristický“ efekt.

Název výstavy je inspirován spisem Harmonie světů (Harmonices mundi) Johannese Keplera, který hledal odpověď na otázku, zda je možné najít hudební harmonii v pohybech nebeských těles. Fotografie z keplerovské výstavy Josef Sudek zařadil do cyklu Vzpomínky.

Aktuální výstava je malou sondou do dosud málo známé Sudkovy tvorby, pokusem o propojení s uměleckým odkazem minulých generací. Výstavu připravil Jan Mlčoch, umělecký vedoucí Galerie Josefa Sudka a kurátor sbírky fotografie.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.