FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Publikováno: 18. října 2021 | autor Redakce
FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Výstava Frida Kahlo – Fotografie představuje řadu snímků, které se zachovaly v její pozůstalosti a byly donedávna zcela neznámé. Nyní jsou uspořádány a rozděleny do šesti tematických sekcí. Výstava se nesnaží o chronologický obraz jejího života, spíše se věnuje jejímu uměleckému zázemí, její rodné zemi a charakteristice celé éry, ve které působila. Je to koláž, která odkrývá nové detaily ze života jedné z ikonických postav 20. století.

Pro šest kapitol výstavy bylo vybráno 241 fotografií. Věnují se jejímu původu, tzv. Modrému domu – Casa Azul, politice, revoluci a Diegu Riverovi, jejímu rozbitému tělu a Fridiným láskám a přátelstvím. Tyto dnes už historické dokumenty doby jsou však také dokladem umění a specifického pohledu dalších umělců, jejichž fotografie jsou rovněž součástí kolekce, jako např. Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti nebo nedávno u nás vystavená Gisèle Freund. Výstava putovala zejména po obou amerických kontinentech a v Evropě byla představena zatím v Portugalsku, Německu a Polsku.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Pořádající agentura Terra Esplêndida oslovila GHMP díky úspěšné výstavě Sama Shawa, která proběhla v Domě fotografie v letech 2016–2017.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Fotografie Fridy Kahlo objevené v roce 2003 jsou poprvé představeny v Praze

Výstavu organizuje Terra Esplendida, portugalská agentura, která ji od roku 2009 představila na mnoha místech obou amerických kontinentů a v několika zemích Evropy. K dnešnímu dni ji mělo možnost vidět více jak milion návštěvníků. Agentura nás oslovila před třemi lety na základě zkušeností s výstavou amerického fotografa Sama Shawa, která proběhla v Domě fotografie GHMP na přelomu let 2016–2017.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Výstava Frida Kahlo – Fotografie otevírá nový pohled na bouřlivý život jedné z nejtajemnějších a zároveň nejviditelnějších postav umění Latinské Ameriky. V Galerii hlavního města Prahy proběhne od 15. října 2021 do 16. ledna 2022.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Diego Rivera, Fridin manžel věnoval po její smrti v roce 1954 Modrý dům Mexiku a jeho lidu. To byl počátek dnešního Muzea Fridy Kahlo, jednoho z nejpopulárnějších muzeí na světě. Osobní archiv, zahrnující přes šest tisíc fotografií, výkresy, dopisy a typickou Fridinu garderobu, byl však otevřen teprve v roce 2003 a tehdy začalo jeho zpracování. Přestože pro Fridu měla fotografie velký význam, větší část její sbírky zůstala na přání Diega Rivery před veřejností skryta po dobu 50 let.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

K nalezeným fotografiím byl pozván přední znalec a historik Pablo Ortiz Monasterio, který uspořádal výsledný výběr a rozčlenil jej do šesti tematicky ucelených kapitol, které dnes tvoří tuto výstavu.

Ta přináší 241 dosud neznámých fotografií, které zachycují různá období ze života Fridy, její rodiny, blízkých přátel, obdivovatelů a osobností, kterých si sama vážila.

FRIDA KAHLO – FOTOGRAFIE

Kapitoly nesou názvy Původ; Modrý dům; Politika, revoluce a Diego; Rozbité tělo; Lásky a Fotografie. Kromě historické a umělecké hodnoty vystavených fotografií jsou některé z nich cenné i tím, že byly pořízeny slavnými fotografy, kteří se s Fridou přátelili, jako byli Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti, Pierre Verger a Lola Manuel Álvarez Bravo. Všechna díla zahrnutá do výstavy a mnoho dalších naleznete v katalogu k výstavě Frida Kahlo – Fotografie, který je výsledkem pečlivého výběru z tisíce různorodých fotografií (momentálně je katalog rozebrán, připravuje se jeho dotisk, který bude dostupný ještě během naší výstavy v listopadu).

Fotografie provázela Fridu od dětství. Její dědeček i otec byli profesionální fotografové a ona sama se fotografii intenzivně věnovala. Během svého života také nashromáždila velkou sbírku daguerrotypií a pohlednic z 19. století, fotografií rodiny a přátel, působivých portrétů sebe sama včetně fotografií, do nichž všelijak zasahovala, upravovala je vystřihováním a vpisovala do nich různé dedikace, aby zdůraznila svůj osobní vztah k jejich obsahu. Pro Fridu byla fotografie nejen dokladem prožitých událostí, představovala pro ni trvalý kontakt s blízkými a mnohdy sloužila jak výchozí materiál pro její malbu.

Právě po objevení archivu Fridy Kahlo se jasně ukázalo, že mnoho jejích děl má svůj původ ve fotografiích. Klíčovou roli v její tvorbě sehrála například její inspirace otcovými fotografickými autoportréty. V interview pro CBC Radio připomněl Pablo Ortiz Monasterio, že samotná sbírka fotografií, způsob, jakým byla shromážděna a jak se s ní pracovalo, vytváří intimní, avšak v mnoha ohledech barvitější a úplnější obraz malířčiny osobnosti. Ať vědomě, či nikoliv nám umělkyně díky úžasné rozmanitosti pečlivě uchovaných fotografií odhaluje složitou strukturu vlastní identity, kterou jsme dosud znali výhradně z řady více jak 50 malířských autoportrétů, v nichž otevřeně odhaluje své nitro, vždy s hrdostí a důstojností navzdory všem strádáním a fyzickému utrpení. Výstava je pohledem za zrcadlo těchto autoportrétů.

15. 10. 2021 – 16. 1. 2022

Galerie hlavního města Prahy

Dům U Kamenného zvonu

Staroměstské nám. 13, Praha 1

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 20 hodin

Kurátor: Pablo Ortiz Monasterio


Už máte říjnové číslo časopisu FOTOVIDEO?

Naše říjnové vydání patří každoročně těm, která jsou bohatá na novinky, barvy a osobnosti. Přestože má tentokrát klasicky černobílou obálku, svou podzimní kouzelnou hru barev tohoto období v sobě nezapře. Otevíráte stránky plné krásných slov, ještě krásnějších fotografií a důvěry ve svět, který by mohl být ještě krásnější.

 

Co si vybrat z říjnového, bohatého obsahu?

Začněme třeba od konce? Pravidelné fotografické zamyšlení Františka Dostála najdete tentokrát v úplném závěru na straně 98. Určitě si prohlédněte vašich dvacet nejlepších a vysoce ceněných fotografií z desátého tématu Fotografa roku? Víte, kdo vyhrál v desátém tématu 21. ročníku? Čtěte na stranách 86 a dalších. Nebo naše exkluzivní testy vybrané techniky? Nový Canon EOS R3 samozřejmě nechybí! Také milujete naší Analogovou školu a stále obdivovanou FotoPoradnu?

Uprostřed vydání nabízíme zajímavou fotolokaci, coby inspiraci k podobným soutěžním kategoriím. Určitě vás zaujme úžasné vyprávění Petra Jana Juračky o jeho návštěvě Azorských ostrovů, rozhovor s prvotřídním Michalem Svítokem a úvodní skvělé povídání s Lenkou Hatašovou. Je toho vážně hodně, a nejen ke čtení!

Nezapomeňte si občas prohlédnout některé z videí, která vám v našich materiálech nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se ještě více…

První skvělé téma 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Krajina mých snů má uzávěrku 31. 10. 2021

Jedno z nejstarších fotografických témat, které klade důraz na estetickou hodnotu a vyjádření. Kořeny žánru sahají do 16. století, kdy se v Nizozemsku zrodila krajinomalba. Její postupy se dodnes promítají do krajinné fotografie. Požadavky na kvalitní krajinnou fotografii jsou: precizní kompozice, správně zvolená expozice a dobré světelné podmínky. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Z říjnového FotoVideo si tedy například vyberte:

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

Upravování fotografií je kapitola sama pro sebe

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

Špičkový slovenský reportážní fotograf odpovídá

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

HISTORIE: RUDOLF BRUNER-DVOŘÁK

Vzpomínka na průkopníka fotografické momentky z pera Pavla Scheuflera

PRAXE: DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

Kouzla jihomoravské vinařské architektury zaujmou nejen vaše fotografické oko

DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

TECHNIKA: CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

Profesionál Pavel Lebeda komentuje nedávno představenou novinku

CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

FOTOGRAF ROKU: KDO VYHRÁL 10. TÉMA?

Řady, řady – toto kolo opět pořádně zamíchalo celkovým pořadím

FOTOGRAF ROKU: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

Ročník 22 největší naší fotografické soutěže začal novými, krásnými tématy, která najdete na našem webu

FOTOGRAF ROKU 2022: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

… a další a další důležité, inspirativní i praktické články

Je čas na nové předplatné! Vyberete si některou ze čtyřčlenných sad Lowepro, paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

Kouzla říjnového FotoVideo

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.