František Dostál - výstava k 80. výročí fotografova narození

Publikováno: 20. března 2018 | autor Redakce
František Dostál

FRANTIŠEK DOSTÁL - VÝSTAVA K 80. VÝROČÍ FOTOGRAFOVA NAROZENÍ

KDY A KDE:

Od: 22.3. 2018

K- Café, Senovážné náměstí 23, Praha1

 

FRANTIŠEK DOSTÁL

je fotografující člověk, o němž se říká, že mu bude letos 80 let. Něco na tom asi bude, neboť se narodil 21. 7. 1938 v tzv. Červeném domečku na Vinohradech. Během studií na průmyslové škole při práci s průmyslovým rentgenem poznal také fotografický proces. Nicméně jeho tělo ale ještě nějaký čas patřilo lehké atletice. Na současné expozici představuje malou část fotografií ze dvou souborů. Přes nabídky se nikdy nestal fotografem z povolání.

Letní lidé

je Dostálův nejznámější soubor fotografií, který vznikal od 60. let až do roku 1990 na břehu řeky Sázavy ve starých říčních lázních. Zde pořízené fotografie v roce 2010 daly vzniknout stejnojmenné publikaci. Na břehu řeky před listopadem 1989 totiž existoval ostrov neskutečné svobody uprostřed lidí z různých společenských skupin od popeláře až po profesora hudby. U tohoto souboru se nabízí obrazová paralela s příběhem pana Důry v Rozmarném létě od Vladimíra Vančury.

Pražské příběhy

jsou souborem fotografií z Prahy, kde jako kluk pobíhal v dosud nedlážděných ulicích ve Vršovicích a od jara docházel do školních škamen bosý. Fotograf na pražské ulici vyrostl a stal se zapisovatelem pouličního života města, v němž lidé pořád něco přenášejí, tahají i hledají. Praha je totiž městem živých lidí, což autor potvrdil v několika knihách věnovaných rodnému městu. Do jedné z nich (Praha ve společné péči obyvatel) mu napsal úvodní slovo spisovatel Bohumil Hrabal. V roce 2008 obdržel cenu ministerstva kultury za celoživotní přínos amatérské fotografii.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.