Fotografové Krkonoš

Publikováno: 10. července 2017 | autor Redakce
Fotografové Krkonoš

S tímto názvem byla v loňském roce vydána Správou Krkonošského národního parku knížka s podtitulem Od počátků fotografie po současnost.

Autorem této jedinečné knížky je Jiří Dvořák - dlouholetý redaktor časopisu Krkonoše a Jizerské hory. Jedinečnost této knížky spočívá v tom, že představuje 55 fotografů, kteří fotografovali nebo ještě fotografují naše nejznámější hory Krkonoše. Zatím jsem se nesetkal s obdobnou knížkou, která by představila tolik známých i význačných fotografů. Úvod této knížky samozřejmě patří tomu nejznamějšímu a to Ing. Jiřímu Havlovi s jeho zamyšlením o fotografování Krkonoš. V knížce je představena pravděpodobně jedna z prvních fotografií Krkonoš, kterou pořídil Francouz Adolphe Braun, který při svém cestovaní po Evropě navštívil i Krkonoše. A pak již následují medailony fotografů. Při jejich výběru bylo přihlíženo k jejich dlouhodobé tvorbě v regionu, technické kvalitě, uchování jejich fotografií ve sbírkách, publikacích apod. Medailony jsou seřazeny podle data narození autorů a jsou tam zastoupeni i autoři ze současné české strany pohoří, ale i ze severní strany svého času pruské, německé a nyní polské. V medailonu je fotografie autora, jeho životopis, tvorba a případně jeho publikace. A samozřejmě součástí medailonu je i výběr několika jeho charakteristických fotografií. Jako první je medailon Roberta Halma doplněný jeho fotografiemi pořízenými kolem roku 1880. Poslední tedy 55-tý je pak Roman Rapala z Polska.

Při tvorbě vlastní knížky samozřejmě s autorem spolupracovali i další kolegyně a kolegové, kteří jsou uvedeni na závěr v poděkování.

Vytvoření knížky bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a ministerstvem životního prostředí.

Závěrem je nutné ale především poděkovat autorovi Jiřímu Dvořákovi, který vytvořil knížku, která by se mohla nazvat učebnicí fotografování Krkonoš. Za to mu patří velké poděkování.

A úplně na závěr. Knížek, které se zabývají z různého pohledu Krkonošemi, vydala Správa Krkonošského národního parku je již několik a mají společné jedno - jsou neprodejné. Proto je ani neshánějte v různých knihkupectvích.

Máte však možnost je vyhrát v různých soutěžích, které jsou vyhlašovány v časopise Krkonoše a Jizerské hory. Přesto nemusíte být smutní. Stačí si na Googlu zadat Jiří Dvořák: Fotografové Krkonoš a celou knížku si můžete aspoň na monitoru počítače prohlédnout. A stejné je to i s dalšími knížkami. Jen si to najít na webových stránkách KRNAP. A jedna zákulisní informace říká, že by se snad knížka Jiřího Dvořáka mohla objevit časem i díky některému nakladatelství na knížních pultech. Jistě by si to zasloužila.

Ing.Josef Podvalský

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.