Fotoexpo 2019 – i fotografie má svůj svátek

Publikováno: 15. října 2019 | autor Redakce
fotoexpo-1000x600px-.jpg

Přemýšleli jste někdy, jaké to je být uprostřed sportovního zápolení na olympijských hrách a mít přitom možnost zachytit emoce, které jsou všude kolem? To nadšení, očekávání, euforie i zklamání, slzy štěstí i zármutku nad skvělým či nepovedeným výkonem, možnost zachytit okamžiky, na které se čeká dlouhé čtyři roky a pro někoho jen jednou za život…
Text: redakce, foto: Fotoexpo, www.fotoexpo.cz, Facebook: fotoexpocz, Instagram: fotoexpocz

Mine Kasapoglu to štěstí měla už devětkrát. Má za sebou nafocení pěti zimních a čtyř letních olympijských her a pěti her mládeže. Specializuje se na fotografie závodů Světového poháru v alpském lyžování a snowboardu a navíc je i fotografkou Red Bull. Více než šest let spolupracovala s tureckou mutací Vogue na portrétech umělců a sportovců. Její fotografie byly vystaveny po celé Evropě, včetně olympijského muzea v Lausanne ve Švýcarsku. Pokud chcete vidět Mine osobně a nechat se unést jejím vyprávěním a dech beroucími fotografiemi, přijďte na největší fotografickou událost podzimu – Fotoexpo 2019. Už sedmý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie se bude konat 19. října 2019 v Národním domě na Vinohradech a představí to nejlepší ze současné fotografické tvorby, techniky a příslušenství, ale hlavně spoustu inspirace a zábavy.

fotoexpo-146.jpg

Program festivalu je nebývale pestrý, na své si přijde každý fotograf. Příznivce krajinářské fotografie potěší ti z nejpovolanějších, a to Jan Šmíd, který v loňském roce získal nejprestižnější evropský titul Master QEP, nebo uznávaný Daniel Řeřicha, jenž se v poslední době zabývá i černobílými minimalistickými snímky krajiny či architektury. Krajinářskou astrofotografii pak přiblíží Petr Horálek. Přes 350 mezinárodních ocenění v nejprestižnějších fotografických soutěžích po celém světě obdržel Martin Krystýnek, ukáže vám svou tvorbu a povypráví, jaká úskalí vedla k titulu Nude Photographer of the Year 2015.

fotoexpo-13.jpg

Výrazná osobnost české, nejen fotografické scény Adolf Zika, proslulý především nádhernými fotografiemi černobílých aktů, se ve svém volném čase zabývá street fotografií a dokumentem. Jeho poutavé příběhy a zážitky z focení této umělecké disciplíny si mohou návštěvníci poslechnout ve velkém sále. Jan Šibík, náš nejlepší reportážní fotograf, představí svou pátou samostatnou monografii Jan Šibík – 1989, která vychází ke 30. výročí revoluce a zaznamenává pád komunismu ve střední Evropě. Talentovaný Miloš Nejezchleb, věnující se umělecké konceptuální fotografii, se pochlubí svými fotografiemi, charakteristickými svou barevností a výtvarným pojetím. O příbězích ukrytých ve fotografiích, plných dobrodružství, odvahy, lásky, bolesti i smrti bude vyprávět oblíbená portrétní fotografka Karolina Ryvolová, pro jejíž tvorbu jsou příznačné originální kostýmy, jež částečně vytváří sama. Akty vás provedou vyhledávaný fotograf Jan Černý společně s Vlastimilem Kulou, vedle Jana Saudka jediným žijícím Čechem, kterému vydalo nakladatelství Taschen monografii.

Pokud chcete prohloubit své znalosti, navštivte některý z mnoha workshopů a seminářů. Týkat se budou například focení portrétu v přirozeném či umělém světle, aktu, svatební fotografie, postprodukce, panoramatické fotografie krajiny, krajinářské astrofotografie, malování světlem, focení architektury, fashion, výběru monitorů, zábleskové techniky, food, hudební, sportovní a street fotografie.

fotoexpo-web-header-1000px-.png

Po loňské premiéře je opět zařazena oblíbená sekce Cestovatelské fotografie, která představí jedinečné zážitky zachycené fotografy-cestovateli. Čekají na vás nevšední a poutavá vyprávění ze života islandských pastevců, Namibie a Botswany, Cookových ostrovů, Skotska nebo nejděsivějšího místa v Itálii – Poveglie, ostrova smrti. Dozvíte se, jaké to je mít cestování jako životní styl nebo jestli vás může travel blog uživit.

Mezi fotografy-cestovateli se představí Michael Fokt, Viktorka Hlaváčková, Karel Štěpánek, Veronika Šubrtová alias Weef, Lukáš Socha, Tomáš Vaňourek a další.

A co zajímavého vás ještě čeká? Vedle představení více než padesáti předních značek fotografické techniky a příslušenství se můžete těšit na možnost volného fotografování exotických a glamour modelek a na slavnostní vyhlášení výsledků fotografické soutěže Fototalent 2019.

Podrobné programové schéma a informace k jednotlivým akcím naleznete na webových stránkách www.fotoexpo.cz. Základní vstupenku za zvýhodněnou cenu zakoupíte v předprodeji za 290 Kč. Předprodej zajišťuje GoOut.cz. Sledujte také aktuální dění na Facebooku a Instagramu.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.