Fenomén FotoŠkoda – 2. díl v únorovém vydání FotoVideo

Publikováno: 31. ledna 2020 | autor Redakce
fotoskoda-06760034-1000px.jpg

Seriál o tom, jak vlastně vzniklo a rozvíjelo se současné Centrum FotoŠkoda, pokračuje druhým dílem. Naše společné úvodní lednové povídání s Milanem Škodou se týkalo jeho úplných osobních začátků v branži.

Vyprávěl nám o tom, jak začal podnikat v prodejně s použitou technikou se čtyřmi zaměstnanci a že po malé privatizaci musel opustit prodejnu v Jindřišské ulici a přestěhovat celý obchod do známých prostor v paláci Lucerna.

Text: Redakce z rozhovorů s Milanem Škodou a dalšími zainteresovanými, foto: Cenetrum FotoŠkoda, www.FotoSkoda.cz


A jak to bylo dál v pasáži Lucerna, pane Škodo?
Po přestěhování z Jindřišské ulice do prostor v Lucerně jsem v roce 1992 začal hlavně second handem a bazarem, postupně se rozjela opravna a další. Během roku 1992
.... (více v únorovém vydání!)

...tak jsem se stal prvním, kdo se vrhl na zahraniční obchod.

fotoskoda-06760034-1000px.jpgProdejna FotoŠkoda (tehdy pod názvem Foto-Video Milan Škoda) ve Vodičkově ulici

 

Uměl jsem německy, takže jsem vyjel s přívěsným vozíkem do velkoobchodu do Norimberku, kde jsem byl (opět) prvním obchodníkem z bývalého východního bloku a stal se členem Ringfoto Nürnberg. Tím pádem jsem dostával pravidelně katalog, podepsal jsem smlouvu a každých čtrnáct dní či každý měsíc jsem vzal svou Ladu a přívěsný vozík a vyrazil nakupovat foťáky a další věci do Němec. Vše se muselo řádně proclít na hranicích, kde jsem kolikrát strávil celou noc ve frontě, ale zboží bylo, a tak šlo hned do prodeje.

fotoskoda-5-untitled-..jpgProdejna FotoŠkoda, Vodičkova ulice, interiér po rozšíření prodejny až do zadní části nebytového prostoru.

To byl tedy můj další důležitý krok, kdy jsem vedle secondhandového začal prodávat i zboží nové. Takže mohu konstatovat, že jsem jako první u nás prodával nové Nikony a Canony a další, protože v té době k nám ještě nikdo tyto renomované značky nedovážel. Olympus tu už byl, pravda, dříve, ale ten prodával už v té době každý. Já se snažil mít nový a širší sortiment, hlavně něco jiného, aby zákazníci měli na výběr.

fotoskoda-8-untitled-500px.jpg
Tým FotoŠkoda v prodejně ve Vodičkově ulici. Poznáte se někdo na fotografii? Napište nám do redakce! (na e-mail R.Stahlich@Atemi.cz)


...


Celý článek i s dalšími fotografiemi z dob začátků prodejny FotoŠkoda si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) únorovém vydání FotoVideo.

Více o tom, co najdete v únorovém vydání, najdete tady.

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-19-fotoskoda-1000px.jpg

fv-vice-casopisu-2020-02-v5.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.