Moje milá, umělá inteligence

Publikováno: 22. ledna 2017 | autor Rudolf Stáhlich
CES Las Vegas 2016

Nedávno, tedy přesněji začátkem ledna začal a skončil další ročník odborníky vyhledávaného veletrhu CES v Las Vegas.

Proč vyhledávaný? Protože pokaždé přinese nějaké neočekávané události, momenty a hlavně produkty, prototypy a vize.

A proč ještě více vyhledávaný? Protože je jedním z mála velethů, který roste a v jeho dnech potkáte elektronické novinky a jejich tvůrce v Las Vegas na každém kroku, v každém hotelu, na spoustě výstavních ploch, prostě všude.

Do Las Vegas se tou dobou sjíždějí odborníci a specializovaní novináři opravdu z celého světa, protože to je přeci jenom Amerika! USA, největší trh a největší koncentace obchodníků. Každým rokem se zde setkáváme s trendy, které se pak po několika týdnech, měsících ale i třeba letech téměř dokonale potvrzují.

Mám to štěstí se této události účastnit (sice ne pokaždé) a když tam zrovna nejsem, tak se toho hodně dozvím od svých kolegů z EISA (www.eisa.eu).

Umělá inteligence je tu na programu samozřejmě už několikátým rokem. Roste a vzkvétá a zapojuje se do řízení věcí kolem nás a potažmo i do našeho života. Je tak trochu skrytá a nesmělá, což je možná i dáno pomalým popouštěním už dávno hotových řešení ze sektoru armádního do sektoru civilního, je zdánlivě pomalu se projevující, ale letos byla na CES opravdu všude.

Samozřejmě dominovalo hlasové ovládání věcí tak, jak je známe již skoro deset let z mobilního, chytrého telefonu. Od věcí malých a příkazů jednoduchých se však pomalu a jistě dostává do věcí velkých a k příkazům složitějším. Rozpoznání řeči a chybovost je už prakticky vyřešena a tak od ovládání telefonu a přepisu prostých sms jsme se dostali až k řízení domácnosti, vytápění a ovládání hudby a dokonce i k řízení osobních automobilů. Pro mne osobně trochu riskantní, ale je to tu. Mise splněna a tak si svou další fantastickou scénu, kterou jsem si přečetl před více než padesáti lety v jednom sci fi románu mohu v klidu odškrtnout jako realizovanou.

A co bude na programu dále? Budeme si hlasem nastavovat clonu na zrcadlovce? Ono to vlastně už také jde! Jen aby nám ty nové senzory a baterie vydržely. Tam je to o chemii a materiálech a ty se naprogramovat nedají.

A tak se těším na leden 2018 a na to, co uměle inteligentního nám zase ten CES přinese.

Rudolf Stáhlich

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.